Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Maas: Rusko musí dôkladne vyšetriť údajnú otravu Navaľného

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v Moskve 27. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Navaľnyj je v umelom spánku, avšak nehrozí mu akútne nebezpečenstvo, uviedli v pondelok lekári berlínskej nemocnice Charité, kde je Navaľnyj hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Berlín 24. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v spoločnom vyhlásení so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom v pondelok vyzvali Rusko, aby dôkladne a s plnou transparentnosťou vyšetrilo prípad pravdepodobnej otravy jedného z hlavných predstaviteľov ruskej opozície Alexeja Navaľného a vyvodili zodpovednosť voči tým, ktorí ju zavinili. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vzhľadom na významnú rolu pána Navaľného pre politickú opozíciu v Rusku naliehavo vyzývame tamojších predstaviteľov, aby tento čin dôkladne vyšetrili a aby tak urobili s úplnou transparentnosťou," uvádza sa vo vyhlásení. "Zodpovedné osoby musia byť identifikované a musia za svoje činy zodpovedať," dodali nemeckí predstavitelia.

"Veríme, že pán Navaľnyj sa úplne uzdraví. Naše priania adresujeme aj jeho rodine, ktorá prechádza ťažkou skúškou," napísali Merkelová a Maas.

Navaľnyj je v umelom spánku, avšak nehrozí mu akútne nebezpečenstvo, uviedli v pondelok lekári berlínskej nemocnice Charité, kde je Navaľnyj od soboty hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Na snímke sanitka, v ktorej by mal byť opozičný ruský politik Alexej Navaľnyj, prichádza do renomovanej nemocnice Charité v nemeckej metropole Berlín 22. augusta 2020. Disident, ktorý je v kóme po podozrení na otravu, sem bol prevezený zo sibírskeho mesta Omsk.
Foto: TASR/AP

Na pravdepodobnú otravu poukázali v pondelok aj nemeckí lekári. Z výsledkov ich testov totiž vyplýva, že v jeho tele sa našli "inhibítory cholinesterázy". O akú konkrétnu látku však ide, zatiaľ nie je známe. Momentálne mu lekári podávajú atropín.

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného, previezli letecky do Berlína z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali.

Počas letu zo sibírskeho Tomska mu totiž prišlo nevoľno a neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche. Jeho tím však predpokladá, že bol otrávený.