Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Macron dohodli plán na rozdelenie detí zo zničeného tábora

Migrantka sedí na požiarom poškodenej posteli v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos vo štvrtok 10. septembra 2020. Grécke úrady vylúčili možnosť, že by dospelým migrantom z požiarom zničeného utečeneckého tábora v dedine Moria povolili opustiť ostrov Lesbos, na ktorom sa toto azylové stredisko nachádza. Približne 400 detí a mladistvých bez sprievodu v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu. Námestník gréckeho ministra pre migráciu Jorgos Kumutsakos však upozornil, že dospelí "takéto šťastie" mať nebudú. Foto: TASR/AP

Grécka vláda letecky previezla z ostrova na pevninu 406 detí bez sprievodu. Deti umiestnia do bezpečných zariadení na severe Grécka.

Berlín 10. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident a Emmanuel Macron sa dohodli na vytvorení iniciatívy EÚ na rozdelenie približne 400 maloletých osôb z požiarom zničeného utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos. Informovala o tom agentúra AFP.

Na základe novej iniciatívy by si deti a mladistvých bez sprievodu dospelých, ktorí žili v tábore Moria, rozdelili členské štáty EÚ, uviedol pre AFP zdroj oboznámený s obsahom rozhovorov. Očakáva sa, že podrobnosti plánu zverejní Merkelová ešte v priebehu štvrtka.

Konečný údaj o počte maloletých migrantov, ktorých by si krajiny EÚ mali rozdeliť, je zatiaľ na úrovni odhadu a mohol by sa meniť v závislosti od priebehu rokovaní, pripomína AFP.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová uviedla, že v Bruseli už nezávisle na francúzsko-nemeckej iniciatíve prebiehajú medzi členskými štátmi rozhovory o poskytnutí útočiska pre zhruba 400 maloletých migrantov z Morie. Niektoré európske krajiny už Grécku ponúkli pomoc.

Tábor Moria, ktorý bol v noci na stredu takmer celý zničený požiarom, bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí (vrátane zhruba 4000 maloletých), čo viac ako štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Viac ako 12.000 utečencov muselo po požiari stráviť noc na uliciach.

Grécka vláda uviedla, že v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu 406 detí bez sprievodu. Deti umiestnia do bezpečných zariadení na severe Grécka. Nie je však známe, či sa nemecko-francúzska iniciatíva týka práve týchto maloletých.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu povedal, že požiar spôsobili migranti. Nespresnil však, či išlo o úmyselný čin podpaľačstva. Polícia údajne takisto použila slzotvorný plyn, aby niektorým mladým migrantom zabránila dostať sa do hlavného mesta ostrova Lesbos.