Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Macron vyzvali EÚ, aby sa lepšie pripravila na pandémiu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

V liste lídri poukázali najmä na nedostatok nevyhnutne potrebných zdravotníckych pomôcok, keď koronakríza zasiahla Európu. Zároveň v ňom podporili návrhy na spoločný výskum a vývoj vakcíny.

Brusel 10. júna (TASR) - Lídri Francúzska, Nemecka a ďalších štyroch členských štátov Európskej únie v utorok upozornili na nedostatočnú reakciu Európy v boji proti šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19 a vyzvali Brusel, aby zvážil spôsoby, ako sa lepšie pripraviť na ďalšiu pandémiu. Informovala o tom agentúra AFP.

Lídri dodali, že chaotická reakcia Európy na prepuknutie pandémie koronavírusu "vyvolala otázky o pripravenosti EÚ na pandémiu a zdôraznila potrebu celoeurópskeho prístupu", najmä čo sa týka prípadnej druhej vlny koronavírusu.

V liste a spoločnom politickom dokumente adresovanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej lídri uviedli: "Veríme, že tento dokument môže slúžiť ako inšpirácia pre ďalšie plodné diskusie na európskej úrovni o tom, ako zabezpečiť pripravenosť EÚ na budúce pandémie."

Zmienený list podpísali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, poľský premiér Mateusz Morawiecki, predseda španielskej vlády Pedro Sánchez, belgická premiérka Sophie Wilmesová a dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Podľa AFP ide o pokus najvplyvnejších lídrov eurobloku podnietiť exekutívu EÚ, aby našla spôsoby, ako vyriešiť nejednotný prístup krajín, ktorý sa prejavil počas krízy, a to najmä na jej začiatku.

V liste lídri poukázali najmä na nedostatok nevyhnutne potrebných zdravotníckych pomôcok, keď koronakríza zasiahla Európu. Zároveň v ňom podporili návrhy na spoločný výskum a vývoj vakcíny.

Lídri 27 členských krajín EÚ budú o následkoch krízy diskutovať 19. júna prostredníctvom videokonferencie.

Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol sedem miliónov a vyžiadal si už najmenej 407.914 obetí. V Európe bolo zaznamenaných 184.807 obetí a vyše 2,3 milióna nakazených.