Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reakcie svetových politikov na zvolenie Leyenovej za predsedníčku EK

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Ursula von der Leyenová (60) sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie. V utorňajšej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Európskeho parlamentu (EP).

Berlín 16. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala v utorok svojej odchádzajúcej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej k zvoleniu za predsedníčku Európskej komisie (EK). Informovala o tom agentúra AFP.

Merkelová svoju dlhoročnú politickú spojenkyňu označila za "oddanú a presvedčivú Európanku", ktorá sa "s nesmiernou energiou popasuje s výzvami, ktorým ako Európska únia čelíme".

Ursula von der Leyenová (60) sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie. V utorňajšej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Európskeho parlamentu (EP). Za von der Leyenovej zvolenie hlasovalo 383 poslancov proti ich bolo 327.

Tusk: Blahoželám Ursule, blahoželám Európe


Predseda Európskej rady Donald Tusk zablahoželal v utorok Ursule von der Leyenovej k zvoleniu za predsedníčku Európskej komisie (EK).

Tusk na svojom twitterovom účte napísal: "Blahoželám Ursule, blahoželám Európe."

Tusk ešte pred voľbou na Twitteri napísal: "Som fanatik jednoty EÚ. Ursulu von der Leyenovú poznám mnoho rokov. Keď hovorí, že bude zanietenou bojovníčkou za jednotu a silu Európy, tak to myslí vážne. A bude v tom najlepšia."