Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová chcela v roku 2021 zorganizovať rozhovory lídrov s Putinom

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Usúdila však, že pre svoje končiace funkčné obdobie už nemá dostatočný vplyv na ruského prezidenta.

Berlín 24. novembra (TASR) - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že rok pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu plánovala zorganizovať rozhovory európskych lídrov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Usúdila však, že pre svoje končiace funkčné obdobie už nemá dostatočný vplyv na ruského prezidenta. Merkelová to uviedla v rozhovore pre magazín Der Spiegel, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Bývalá spolková kancelárka povedala, že nezávislý formát rozhovorov s Putinom plánovala usporiadať v rámci summitu EÚ v lete 2021 spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dospela však k záveru, že už nemá dostatočný mocenský vplyv, keďže "každý vedel, že na jeseň odchádza z politiky".

Merkelová bola 16 rokov spolkovou kancelárkou a po nemeckých parlamentných voľbách v roku 2021 ju vo funkcii v decembri nahradil líder nemeckej Sociálnodemokratickej strany (SPD) Olaf Scholz.

Ako kancelárka Moskvu poslednýkrát navštívila v auguste 2021. Počas tejto návštevy podľa vlastných slov cítila, že v súvislosti s "mocenskou politikou skončila". "Pre Putina sa ráta iba moc," dodala.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára 2022 a boje na ukrajinskom území stále pokračujú. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že Kyjev môže "ukončiť utrpenie" svojich obyvateľov tým, že pristúpi na ruské "požiadavky". Bližšie ich však nešpecifikoval.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že vojna sa skončí až vtedy, keď sa ruská armáda stiahne z celého ukrajinského územia vrátane polostrova Krym, ktorý Rusko obsadilo v roku 2014.