Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová: EÚ by na ruskú agresiu mala odpovedať uvalením sankcií

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Akákoľvek ďalšia agresia voči zvrchovanosti Ukrajiny bude mať veľmi vysokú cenu, odkázala Merkelová.

Berlín 25. novembra (TASR) - Európska únia sa musí pripraviť na uvalenie ďalších sankcií voči Rusku v prípade, že sa vypätá situácia na hraniciach Ukrajiny a Ruska či Poľska a Bieloruska nezmení. Uviedla to vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

EÚ sa musí zjednotiť v boji proti využívaniu migrantov Bieloruskom ako zbrane proti Poľsku a rozmiestneniu ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou, uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

"Akákoľvek ďalšia agresia voči zvrchovanosti Ukrajiny bude mať veľmi vysokú cenu," odkázala Merkelová. Dodala však, že upokojenie situácie je vždy preferovaným riešením konfliktu.

Poľský premiér v nedeľu odštartoval sériu diplomatických návštev európskych hlavných miest s cieľom diskutovať o aktuálnej migračnej kríze na poľských hraniciach. Prvou zastávkou bolo Estónsko, nasledovali Litva, Lotyšsko a Chorvátsko. Potom nasledoval Paríž a Berlín. Vo štvrtok ho ešte čaká stretnutie s britským premiérom Borisom Johnsonom.