Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Merkelová hovorila s Putinom o východnej Ukrajine, Iráne a Líbyi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si napráva ochranné rúško počas príchodu na zasadnutie hornej komory nemeckého parlamentu v Berlíne 3. júla 2020. Foto: TASR/AP

Platnosť zbrojného embarga Bezpečnostnej rady OSN voči Iránu by na základe jadrovej dohody z roku 2015 mala skončiť v novembri tohto roku.

Berlín/Moskva 15. júla (TASR) - Situácia na východnej Ukrajine, v Iráne a v Líbyi bola témou stredajšieho telefonického rozhovoru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako v Berlíne uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, hlavným bodom telefonátu bolo presadzovanie minských dohovorov, ktoré majú zabezpečiť mierové riešenie konfliktu na východnej Ukrajine. Merkelová s Putinom hovorili okrem toho aj o zbrojnom embargu voči Iránu a o aktuálnej situácii v Líbyi.

Podľa tlačovej služby Kremľa, citovanej agentúrou TASS, Putin zdôraznil, že tlak vyvíjaný na Teherán prostredníctvom sankcií je slepou uličkou a treba sa vrátiť k plneniu jadrovej dohody so svetovými mocnosťami.

Platnosť zbrojného embarga Bezpečnostnej rady OSN voči Iránu by na základe jadrovej dohody z roku 2015 mala skončiť v novembri tohto roku.

Putin je obviňovaný z toho, že Rusko rozdúchava vojny v Sýrii a Líbyi, čo však Moskva odmieta. Konanie ďalšieho summitu o Ukrajine sa však aj napriek nedávnemu pracovnému stretnutiu v Berlíne na úrovni poradcov opätovne oddialilo. Merkelová spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom plánujú tento summit zorganizovať v nemeckej metropole. Francúzsko a Nemecko sú totiž sprostredkovateľmi mierového dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po prvý raz osobne stretli na summite, ktorý sa uskutočnil koncom roku 2019.

Počas konfliktu na východnej Ukrajine zomrelo podľa odhadov OSN od začiatku bojov v roku 2014 viac ako 13.000 ľudí.