Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nemá vojenské riešenie

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Angela Merkelová z nárastu napätia v oblasti Azovského mora obvinila Rusko.

Berlín 29. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Vyjadrila sa tak po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko opäť požiadal organizáciu NATO, aby vyslala svoje vojenské lode do Azovského mora.

Porošenkova výzva a reakcia Kremľa súvisia s nedeľným incidentom, keď ruská pobrežná stráž v oblasti Kerčského prielivu použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám. Následne boli ukrajinské lode i všetky tri posádky zadržané.

Kremeľ považuje Porošenkovu výzvu adresovanú Severoatlantickej aliancii za "súčasť provokácie krátko pred ukrajinskými voľbami". V Moskve to vo štvrtok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že postoj Moskvy k Porošenkovej výzve je "negatívny".

Merkelová z nárastu napätia v oblasti Azovského mora obvinila Rusko. Vo svojom vystúpení na ukrajinsko-nemeckom fóre v Berlíne vo štvrtok však dodala, že žiada o rozumný prístup aj Ukrajinu. Pripomenula, že tento problém je možné riešiť len rozumným prístupom a dialógom, pretože "vojenské riešenie pre takéto spory neexistuje".

Nemecká kancelárka dodala, že má v úmysle nastoliť krízu v Kerčskom prielive ako jednu z tém rozhovoru, ktorý bude mať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci summitu G20 v Buenos Aires.

Pri nedeľnom incidente ruská pobrežná stráž v oblasti Kerčského prielivu použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám. Následne boli ukrajinské lode i všetky tri posádky zadržané.

Rusko tvrdí, že tri lode ukrajinských námorných síl v nedeľu narušili štátnu hranicu Ruska, keď vstúpili do jeho dočasne uzavretých teritoriálnych vôd a preplávali z Čierneho mora do Kerčského prielivu, pričom vykonávali na mori nebezpečné manévre a odmietali sa podriadiť rozkazom ruských orgánov.