Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová na návšteve Izraela rokovala s premiérom Bennettom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a izraelský premiér Naftali Bennett počas stretnutia 10. októbra 2021 v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Odchádzajúca nemecká kancelárka podnikla deviatu, rozlúčkovú návštevu Izraela ku koncu svojho 16-ročného pôsobenia vo funkcii.

Jeruzalem 10. októbra (TASR) - Odchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu uviedla, že mala šťastie zohrať kľúčovú úlohu v posilnení vzťahov medzi Nemeckom a Izraelom po hrôzach holokaustu z čias druhej svetovej vojny. Merkelová to povedala na poslednej oficiálnej návštevy Izraela vo svojej funkcii. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Podľa Merkelovej bude bezpečnosť Izraela najvyššou prioritou pre "každú nemeckú vládu".

Odchádzajúca nemecká kancelárka podnikla deviatu, rozlúčkovú návštevu Izraela ku koncu svojho 16-ročného pôsobenia vo funkcii. Predtým, než navštívila pamätník holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme, rokovala s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Ako uviedla, po zločinoch holokaustu "bolo možné obnoviť a opätovne vybudovať vzťahy" medzi Nemeckom a Izraelom. "Chcem využiť túto príležitosť a zdôrazniť, že otázka bezpečnosti Izraela bude mať vždy ústredný význam a bude ústrednou témou pre každú nemeckú vládu," povedala Merkelová, stojac vedľa izraelského premiéra.

Bennett ocenil Merkelovú za upevňovanie vzťahov medzi oboma krajinami s tým, že tieto vzťahy "nikdy neboli silnejšie". Zároveň nemeckú kancelárku označil za "morálny kompas Európy" v súvislosti s jej podporou Izraela.
Na archívnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett
Foto: TASR / AP

Pred jej návštevou Bennett uviedol, že s Merkelovou očakáva rokovanie o regionálnej bezpečnosti a "predovšetkým o iránskej jadrovej otázke," píše AFP.

Nemecká kancelárka pôvodne plánovala navštíviť Izrael ešte v auguste, cestu však odložila v dôsledku chaotického odchodu amerických a spojeneckých jednotiek z Afganistanu vrátane nemeckých vojakov.

Merkelová sa počas svojej rozlúčkovej návštevy Izraela neplánuje stretnúť s expremiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý bol vo funkcii v rokoch 2009 až 2021. Netanjahua v júni nahradila ideologicky odlišná Bennettova koalícia, pripomína AFP. Nemecká kancelárka sa neplánuje stretnúť ani s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Po rokovaniach s izraelskými vládnymi predstaviteľmi sa v pondelok Merkelová zúčastní v Jeruzaleme debaty za okrúhlym stolom s predstaviteľmi telavivského Ústavu pre národné bezpečnostné štúdiá (INSS) a následne sa vráti do Nemecka.