Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Merkelová na oslavách zjednotenia Nemecka: Útočí sa na demokraciu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) počas príhovoru pri príležitosti 31. výročia znovuzjednotenia Nemecka v Halle/Saale 3. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Demokracia je podľa nej neustále v ohrození, čo ukázali napríklad útoky v Halle, Hanau alebo nedávna vražda zamestnanca čerpacej stanice v Idar-Obersteine súvisiaca s koronavírusovou pandémiou.

Halle 3. októbra (TASR) – Dôležitosť demokracie vyzdvihla kancelárka Angela Merkelová vo svojom príhovore na slávnostnej ceremónii pri príležitosti 31. výročia zjednotenia Nemecka, ktoré sa tento rok konali v meste Halle, ležiacom v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.

"Pre mňa osobne sú koniec diktatúry a zjednotenie stále niečím výnimočným," povedala Merkelová, ktorá sa na oslavách zjednotenia zúčastnila poslednýkrát vo funkcii šéfky vlády.

Demokracia je podľa nej neustále v ohrození, čo ukázali napríklad útoky v Halle, Hanau alebo nedávna vražda zamestnanca čerpacej stanice v Idar-Obersteine súvisiaca s koronavírusovou pandémiou. "Tieto útoky musí každý odmietnuť, pretože príliš rýchlo vyústia do násilia," uviedla kancelárka.

Na demokracii musia pracovať všetci a každý deň, nie je to samozrejmosť, konštatovala Merkelová, podľa ktorej sa s jej výdobytkami niekedy zaobchádza príliš ľahkovážne. V súčasnosti sme svedkami pribúdajúcich útokov na jeden z nich, ktorým je sloboda médií. Lži a dezinformácie vyvolávajú vo verejnosti odpor a nenávisť. "Útočí sa na demokraciu," povedala Merkelová, podľa ktorej je sociálna súdržnosť vystavená náročnej skúške.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) (vpravo) a premiér spolkovej krajiny Saska-Anhaltska Reiner Haseloff (CDU) stoja pred kostolom Sv. Pavla pred ekumenickou bohoslužbou pri príležitosti 31. výročia znovuzjednotenia Nemecka v Halle/Saale 3. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Kancelárka sa vo svojom príhovore spomenula aj koronavírusovú pandémiu a s ňou spojené obmedzenia. "Akurát v roku 2020, keď uplynulo 30 rokov od znovuzjednotenia, bolo pre mňa mimoriadne ťažké obmedziť slobody. Bolo to jedna z najťažších rozhodnutí môjho funkčného obdobia," povedala.

Ústredné oslavy znovuzjednotenia Nemecka sa začali ekumenickou bohoslužbou v evanjelickom kostole v Halle a pokračovali príhovormi najvyšších ústavných činiteľov a predstaviteľov spolkových krajín. Večer sa uskutoční multimediálna a dronová šou, ktorá nahradí tradičný ohňostroj. Vzhľadom na pandémiu majú oslavy aj tento rok značne obmedzený program.