Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová na pôde Rady Európy obhajovala výstavbu Severného prúdu 2

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Myšlienka o ukončení výstavby Severného prúdu 2 však podľa Merkelovej otvára širšie otázky.

Berlín 20. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok obhajovala pokračujúcu spoluprácu Nemecka s Ruskom na výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Píše o tom agentúra AP.

Merkelová prostredníctvom videokonferencie vystúpila na plenárnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Nemecká kancelárka pripomenula spory v súvislosti s výstavbou tohto plynovodu, s ktorou nesúhlasí viacero členských krajín Európskej únie. Tie spolu s USA tvrdia, že daný plynovod, ktorý bude popod Baltské more dopravovať ruský plyn do Nemecka, posilní energetický vplyv Moskvy na Európu a podkope pozíciu Ukrajiny ako tranzitného štátu.

Berlín podľa Merkelovej prejavuje "veľké znepokojenie" v súvislosti so zaobchádzaním s uväzneným ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným. Nemecko sa pripojilo k sankciám Európskej únie voči Rusku tak v súvislosti s Navaľným, ako aj v prípade situácie na Ukrajine. Myšlienka o ukončení výstavby Severného prúdu 2 však podľa Merkelovej otvára širšie otázky.

"S Ruskom máme množstvo konfliktov, ktoré nanešťastie naše záväzky sťažujú," povedala spolková kancelárka. "Musíme s ním však aj napriek tomu rokovať," dodala.

Plynovod Severný prúd 2 spadá pod dohľad ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom a do projektu investovali i viaceré európske spoločnosti, píše DPA. Plynovod bude viesť popod Baltské more a vyhne sa územiu Poľska a Ukrajiny, proti čomu obe tieto krajiny namietajú.