Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová údajne navrhla Grécku referendum o vystúpení z eurozóny

Foto: TASR/AP

Uviedol to hovorca gréckej vlády Dimitris Tsiodras. Podľa neho Merkelová návrh predniesla počas telefonátu s gréckym prezidentom Karolosom Papuliasom.Berlín to však vzápätí poprel.

Atény 18. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes navrhla, aby Grécko spolu s parlamentnými voľbami zorganizovalo aj referendum o zotrvaní krajiny v eurozóne. Oznámil to hovorca gréckej vlády Dimitris Tsiodras. Berlín to však vzápätí poprel.

Tsiodras vo vyhlásení uviedol, že Merkelová návrh predniesla počas telefonátu s gréckym prezidentom Karolosom Papuliasom. Dodal, že takýto projekt je "zjavne" mimo kompetencie dočasnej gréckej vlády vymenovanej tento týždeň.

Hovorkyňa spolkovej vlády však pre tlačovú agentúru DPA poprela, že Merkelová dala takýto návrh. "Tieto správy nie sú pravdivé," konštatovala bez ďalších podrobností.

Gréckej politické strany reagovali na údajný návrh s pobúrením. "Grécky ľud nepotrebuje referendum, aby preukázal, že chce zostať v eurozóne. Grécky ľud si však zaslúži úctu svojich partnerov. Dnešný návrh pani Merkelovej o referende uprostred volebnej kampane (...) je neprijateľný. Obracia sa na grécky ľud v nesprávnom čase s nesprávnym posolstvom," uviedla konzervatívna Nová demokracia.

Socialisti (PASOK) odkázali, že referendá sa nenavrhujú zo zahraničia. Komunistická strana (KKE) označila Merkelovej údajný návrh za "vydieranie".

Grécke voľby sa uskutočnia 17. júna po tom, čo hlasovanie zo 6. mája neviedlo k zostaveniu vlády. Voľby sa skončili patovou situáciou, keď tábor stúpencov zahraničnej finančnej pomoci a úsporných opatrení, ako aj ich odporcov nedokázal získať v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Dočasnú úradnícku vládu vedie 67-ročný sudca Panajotis Pikrammenos.

Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.