Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová navštívila ako prvá kancelárka koncentračný tábor v Dachau

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

V Dachau sa stretla s ľuďmi, ktorí prežili hrôzy holokaustu.

Dachau 20. augusta (TASR) - Niekdajší koncentračný tábor v bavorskom Dachau navštívila dnes večer nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ide o historickú návštevu, pretože na toto miesto doteraz nezavítal žiadny z jej predchodcov vo funkcii šéfa spolkovej vlády.

Niekdajší spolkový kancelár Willy Brandt do Dachau zavítal v roku 1982, avšak v čase, keď už nebol v úrade.

Prvým nemeckým prezidentom, ktorý do svojho programu zaradil návštevu bývalého koncentračného tábora Dachau, sa stal pri príležitosti 65. výročia jeho oslobodenia v roku 2010 Horst Köhler.

Johannes Rau bývalý tábor navštívil ešte pred zvolením za prezidenta Nemecka.

"Pre mňa je to veľmi zvláštny moment," povedala kancelárka. V Dachau sa stretla s ľuďmi, ktorí prežili hrôzy holokaustu. "Spomínanie na tieto osudy má napĺňa hlbokým smútkom a hanbou," citovala kancelárkine slová agentúra DPA. Merkelovej historická návšteva vyvolala však v Nemecku rozporuplné reakcie.

Na snímke vľavo Angela Merkelová v bývalých väzenských sprchách v tábore v Dachau
Foto: TASR/AP

Šéfka frakcie Zelených v Spolkovom sneme (Bundestagu) Renate Künastová podrobila na stránkach dnešného vydania novín Leipziger Volksfront ostrej kritike fakt, že kancelárka si našla čas na návštevu v Dachau medzi dvoma predvolebnými podujatiami. "Kto to myslí vážne so spomienkou na tomto mieste hrôzy, takúto návštevu zaručene nepodnikne počas volebnej kampane," povedala a označila to za "nevkusné" a za "nemožnú kombináciu".

Ústredná rada židov v Nemecku sa naopak Merkelovej zastala a zdôraznila, že ide o prvého úradujúceho šéfa nemeckej vlády, ktorý navštívi Dachau. Jej predstavitelia súčasne privítali, že Merkelová i takto využila návštevu regiónu a vyslala tým spoločnosti jasný signál.

V tábore v Dachau, ktorý bol pre nacistov akýmsi modelovým zariadením svojho druhu, bolo v priebehu 12 rokov jeho existencie zadržiavaných viac ako 200.000 ľudí, vyše 43.000 z nich tam našlo smrť.