Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Merkelová navštívi pred Kyjevom aj Moskvu, stretne sa s Putinom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na schôdzke Merkelovej s Putinom by mali byť témami vzťahy medzi oboma krajinami, ako aj aktuálne medzinárodné otázky.

Berlín 13. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívi budúci piatok Moskvu a o dva dni neskôr pocestuje do Kyjeva. Oznámil to v piatok hovorca nemeckej vlády. Kremeľ potvrdil, že kancelárka sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informácie priniesli agentúry DPA a AFP.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert novinárom v Berlíne povedal, že detaily Merkelovej programu a dôvody oboch návštev poskytnú začiatkom budúceho týždňa. Jej cesty do Ruska 20. augusta a na Ukrajinu 22. augusta sa však uskutočnia len niekoľko týždňov predtým, ako po voľbách v Nemecku (26. septembra) odíde po 16 rokoch z funkcie šéfky spolkovej vlády.

Na schôdzke Merkelovej s Putinom by podľa stručnej tlačovej správy Kremľa mali byť témami vzťahy medzi oboma krajinami, ako aj aktuálne medzinárodné otázky. Medzi Berlínom a Moskvou panuje napätie pre viaceré spory, okrem iného v súvislosti s uväznením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, vraždou Gruzínca čečenského pôvodu v Berlíne či hekerským útokom na nemecký Spolkový snem z roku 2015. Merkelová bola naposledy v Moskve v januári 2020.

Kyjev už tento týždeň oznámil, že Merkelová, ktorá sa výrazne angažuje v snahách o vyriešenie konfliktu v Donbase, sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a bude s ním hovoriť o bezpečnostných a bilaterálnych otázkach. Dotknú sa zrejme aj kontroverzného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) z Ruska do Nemecka, ktorý obchádza Ukrajinu.