Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Niektoré kompromisy s Cameronom neboli jednoduché

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pozerá na britského premiéra Davida Camerona počas rozhovoru pred začiatkom dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 18. februára 2016. Foto: TASR/AP

Členstvo v EÚ je niečo, čo má podľa Merkelovej veľkú hodnotu, predovšetkým v časoch turbulencií a neistoty vo svete

Brusel 20. februára (TASR) - Európski lídri s britským premiérom Davidom Cameronom uzavreli "spravodlivú kompromisnú" dohodu, s ktorou bude môcť presadzovať zotrvanie Británie v bloku, vyhlásila v piatok večer na záver summitu EÚ v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Verím, že týmto sme Davidovi Cameronovi dali balík, s ktorým môže viesť v Británii kampaň za zotrvanie Británie v EÚ," uviedla Merkelová novinárom po skončení dvojdňového summitu, na ktorom dominovala otázka Britániou požadovaných reforiem.

Merkelová síce dohodu s Britániou privítala, zároveň však priznala, že niektoré kompromisy sa jej neprijímali jednoducho. To platí predovšetkým pokiaľ ide o cieľ "stále tesnejšej únie", od ktorého sa teraz Londýn odklonil. "Ide o emocionálnu záležitosť. Patrím k tým, ktorí sú za pokračujúcu integráciu," dodala.

Členstvo v EÚ je niečo, čo má podľa Merkelovej "veľkú hodnotu", predovšetkým v časoch turbulencií a neistoty vo svete, cituje ju agentúra DPA. "Želám Davidovi Cameronovi v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch všetko najlepšie."