Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová oficiálne odovzdala Scholzovi úrad spolkového kancelára

Novozvolený nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) dáva kyticu kvetov bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej počas prevzatia úradu v sídle kancelariátu v Berlíne 8. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Olaf Scholz sa poďakoval svojej predchodkyni za jej angažovanosť vo funkcii kancelárky.

Berlín 8. decembra (TASR) - Angela Merkelová v stredu popoludní oficiálne odovzdala úrad novému nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý napoludnie zložil sľub v Spolkovom sneme (Bundestag). Informovala o tom agentúra DPA, ktorá napísala, že týmto aktom sa skončila Merkelovej 16 rokov trvajúca éra.

"Viem, že začínate pracovať s veľkou motiváciou... Prevezmite si túto budovu a pracujte čo najlepšie v prospech tejto krajiny," povedala exkancelárka.

Olaf Scholz sa poďakoval svojej predchodkyni za jej angažovanosť vo funkcii kancelárky.
Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová drží kyticu kvetov, ktorú dostala od novozvoleného nemeckého kancelára Olafa Scholza počas prevzatia úradu v sídle kancelariátu v Berlíne 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

"Medzi nami bola vždy veľmi dôverná spolupráca. To je znakom toho, že Nemecko je silná a efektívna demokracia. Tým, že preberiem úrad kancelára, sa až tak veľa nezmení," povedal Scholz s úsmevom na tvári, poznamenala DPA.

Podľa agentúry AFP sa po krátkej ceremónii Merkelová rozlúčila so zamestnancami svojho doterajšieho úradu a v kolóne vládnych vozidiel opustila budovu za potlesku svojich bývalých spolupracovníkov.

Olaf Scholz sa stal štvrtým kancelárom z radov sociálnych demokratov po Willym Brandtovi, Helmutovi Schmidtovi a Gerhardovi Schröderovi. Scholz, ktorý pôsobil dosiaľ ako vicekancelár a minister financií, bude stáť na čele vlády zloženej z SPD, Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP).