Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová ostro odsúdila antisemitské útoky a zhromaždenia v Nemecku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecké úrady vyzval, aby zaistili ochranu židovskej komunity v krajine, aj izraelský veľvyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff.

Berlín 14. mája (TASR) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová ostro odsúdila antisemitské útoky a zhromaždenia v Nemecku súvisiace s vyhrotením konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informoval o tom v piatok denník Die Welt.

„V Nemecku vyšli do ulíc ľudia, aby protestovali proti politike Izraela. Ak to robia pokojne, je to pre našu demokraciu prirodzené. Avšak kto tieto protesty využíva na prejavy svojej nenávisti voči židom, ten zneužíva právo na demonštrácie. Protižidovské demonštrácie nebude naša demokracia trpieť," povedal na piatkovej tlačovej konferencii v Berlíne hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert.

Seibert zdôraznil, že kritika postupu izraelskej vlády, čo sa týka konfliktu na Blízkom východe, nikdy nemôže slúžiť ako ospravedlnenie nenávistných prejavov voči židovským obyvateľom a inštitúciám v Nemecku. Kto v Nemecku zaútočí na židovské zariadenia, "ukazuje, že mu nejde o kritiku štátu (Izrael) a vlády, ale o agresivitu a nenávisť voči náboženstvu a tým, ktorí ho vyznávajú", dodal.

Hovorca ministerstva vnútra uistil, že bezpečnostné orgány urobia všetko, čo je v ich silách, aby posilnili opatrenia súvisiace s ochranou židovských miest. Úrady intenzívne pracujú na vyšetrení možných porušení zákonov počas incidentov z tohto týždňa. "Spektrum páchateľov" sa podľa hovorcu na základe doterajších zistení "skladá sčasti z islamistického a ľavicového prostredia".

Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi priniesla viaceré incidenty zamerané proti židom i v Nemecku. V meste Gelsenkirchen polícia v stredu večer zastavila pochod zhruba 180 účastníkov skandujúcich protižidovské heslá smerujúci k miestnej synagóge. Deň predtým pálili vlajky Izraela v Bonne a v Münsteri.

Nemecké úrady vyzval, aby zaistili ochranu židovskej komunity v krajine, aj izraelský veľvyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff.

Viac o jeho výzve si môžete prečítať tu: Izraelský veľvyslanec vyzval Nemecko k zaisteniu bezpečnosti Židov