Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová po streľbe v Halle: Voči extrémistom máme nulovú toleranciu

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Útok, ktorého zábery páchateľ prenášal naživo cez internet, vychádzal podľa zistení prokuratúry z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.

Berlín 10. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyslovila vo štvrtok za využitie všetkých prostriedkov právneho štátu v boji proti pravicovému extrémizmu a antisemitizmu, čo sú javy, ktoré si nezaslúžia "nijakú toleranciu". Vyjadrila sa tak deň po útoku v meste Halle, kde sa ozbrojený muž zrejme zameral na synagógu v čase židovského sviatku Jom kipur. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

Merkelová počas štvrtkového stretnutia s odborármi v Norimbergu povedala, že podobne ako milióny ďalších ľudí je po zločine v Halle "šokovaná a zdrvená". Dodala, že smúti spoločne s rodinami a priateľmi dvoch ľudí, ktorých útočník zastrelil.

"Len veľmi tesne sme unikli strašnému útoku na ľudí v synagóge. Mohlo byť ešte oveľa viac obetí," poukázala Merkelová na doterajšie zistenia, podľa ktorých sa páchateľ pokúšal vniknúť do židovskej modlitebne, kde sa nachádzali desiatky veriacich. Medzičasom zadržaný muž, identifikovaný médiami ako 27-ročný Nemec Stephan Balliet, následne v okolí synagógy zastrelil dve "nezúčastnené" osoby a ďalšie najmenej dve zranil.

Útok, ktorého zábery páchateľ prenášal naživo cez internet, vychádzal podľa zistení prokuratúry z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier navštívil vo štvrtok miesto útoku, kde položil veniec spoločne s Reinerom Haseloffom, premiérom spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, na ktorej území sa Halle nachádza. Stretol sa tiež s predstaviteľmi nemeckej židovskej obce, ktorí kritizujú skutočnosť, že synagóga bola v čase jedného z najvýznamnejších židovských sviatkov nechránená.

"Musí byť jasné, že štát preberá zodpovednosť za židovský život, za bezpečnosť židovského života v Nemecku," upozornil v tejto súvislosti prezident.

Na antisemitský útok v Halle medzitým reagovali aj zahraniční predstavitelia vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyjadril sústrasť príbuzným obetí, podporu židovskej obci a solidaritu s celým Nemeckom. Stredajší čin, ktorý dôrazne odsudzuje, ho podľa vlastných slov šokoval.