Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Merkelová po summite G7 prisľúbila navýšiť humanitárnu pomoc pre Afgan

Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí počas tlačovej konferencie po virtuálnom summite vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane, 24. augusta 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Berlín 24. augusta (TASR) - Nemecko navýši svoju humanitárnu pomoc pre ľudí v núdzi v Afganistane o ďalších 500 miliónov eur. Oznámila to v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová po virtuálnom summnite lídrov skupiny G7, informovala agentúra DPA.

Nemecká vláda už pred niekoľkými dňami prisľúbila dotáciu 100 miliónov eur na pomoc utečencom v Afganistane a okolitých štátoch, ktorá im bude poskytovaná prostredníctvom humanitárnych organizácií. Celkovo tak Berlín vyčlení na pomoc ľuďom v núdzi 600 miliónov eur.

Nemecká kancelárka zverejní v stredu na mimoriadnom zasadnutí spolkovej vlády vyhlásenie o aktuálnej situácii v Afganistane. Potom bude nasledovať rozprava v Nemeckom spolkovom sneme (Bundestagu). Vláda bude žiadať zákonodarcov o spätné schválenie evakuačnej misie nemeckých ozbrojených síl. Nemecká vláda sa dostala pod paľbu kritiky za to, že dostatočne "nezvládla" odsun osôb z tejto nepokojnej krajiny, napísala na svojom spravodajskom portáli rozhlasová stanica Deutschlandfunk.