Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová podporuje prístup von der Leyenovej k migračnej politike EÚ

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Leyenová v piatok v rozhovore pre nemecký denník Bild vyhlásila, že súčasnú migračnú politiku Únie treba reformovať v prospech stredozemských krajín.

Berlín 19. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje novú energiu, ktorú do diskusie o migračnej politike Európskej únie prináša budúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Merkelová to vyhlásila v piatok počas letnej tlačovej konferencie o otázkach domácej a zahraničnej politiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Leyenová v piatok v rozhovore pre nemecký denník Bild vyhlásila, že súčasnú migračnú politiku Únie treba reformovať v prospech stredozemských krajín.

"Nikdy som úplne nerozumela tomu, prečo Dublin (dublinské pravidlá) pracuje s jednoduchou rovnicou: 'Tam kde migrant po prvýkrát vstúpi na európsku pôdu, musí aj zostať'," povedala budúca predsedníčka Európskej komisie.

Nemecká kancelárka verí, že nie je možné, aby sa pri každej jednej lodi s migrantmi hľadali nové riešenia európskej migračnej politiky, a zasadzuje sa za konkrétny "časovo obmedzený mechanizmus".

"Záchranné operácie na mori nie sú len našou povinnosťou, ale sú tiež príkazom humánnosti," dodala.

Zvolenie svojej bývalej ministerky obrany za predsedníčku Európskej komisie považuje Merkelová za dobrú správu pre Európu. Únia musí byť podľa jej názoru schopná konať, pričom za hlavné výzvy označila otázky migrácie a ochrany prírody.