Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Merkelová považuje maďarský zákon o pedofílii za nesprávny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka vidí rozpor v tom, že v Maďarsku sú partnerstvá rovnakého pohlavia povolené... ale sprostredkovanie informácií o nich je zakázané.

Berlín 23. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala v stredu nový zákon o pedofílii v Maďarsku, ktorý zakazuje propagáciu sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi, ako "nesprávny". Informuje o tom agentúra AFP.

Maďarský zákon o pedofílii zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. "Považujem tento zákon za nesprávny a nekompatibilný s mojím chápaním politiky," uviedla Merkelová v nemeckom parlamente v rámci odpovede na otázku jedného z krajne pravicových poslancov.

Nemecká kancelárka vidí rozpor v tom, že v Maďarsku "sú partnerstvá rovnakého pohlavia povolené... ale sprostredkovanie informácií o nich je zakázané".

Za "hanbu" označila v stredu nový maďarský zákon o pedofílii aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová s tým, že "jasne diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie".

Návrh nového zákona, ktorý minulý týždeň schválil maďarský parlament, zakazuje mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia. Zakazuje tiež reklamy, ktoré zobrazujú, že homosexuálni alebo transrodoví ľudia sú normálnou súčasťou spoločnosti.