Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Rozsudok nad Navaľným má ďaleko od princípov právneho štátu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Navaľnyj musí byť okamžite prepustený, uviedla nemecká kancelárka.

Berlín 3. februára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok pripojila k výzvam na prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý si po tom, ako mu súd v Moskve zmenil v utorok trest z podmienečného na nepodmienečný, odpyká vo väzení najmenej dva a pol roka. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozsudok nad Alexejom Navaľným má ďaleko od akýchkoľvek princípov právneho štátu. Navaľnyj musí byť okamžite prepustený. Násilie voči pokojným demonštrantom musí prestať," uviedla Merkelová v tvíte, ktorý zverejnil jej hovorca Steffen Seibert.

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdenie Navaľného označil za "neprijateľné". "Politický nesúhlas nikdy nie je zločinom," napísal Macron na Twitteri.



Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa je verdikt proti Alexejovi Navaľnému "trpkým úderom proti základným slobodám a právnemu štátu v Rusku".



Navaľného uväznenie v utorok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Prepustenie ruského opozičného politika žiadal i šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.



Moskovský súd zmenil Navaľného podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Odpyká si ho vo väzení.

Sudkyňa uviedla, že trest zohľadní čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka. Jeho právnici sú pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti.