Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová sa stretla s pápežom Františkom a premiérom Draghim

Pápež František (vľavo) víta nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú počas ich stretnutia vo Vatikáne 7. októbra 2021. Merkelová poslednýkrát vo svojej funkcii navštívila Vatikán a Taliansko. Foto: TASR/AP

Vo Vatikáne ju slávnostne privítala tzv. švajčiarska garda, následne si s pápežom Františkom, s ktorým sa stretla už niekoľkokrát predtým, vymenila dary.

Vatikán 7. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok poslednýkrát vo svojej funkcii navštívila Taliansko, kde sa v Ríme stretla s talianskym premiérom Mariom Draghim a na súkromnej audiencii vo Vatikáne s pápežom Františkom. Informuje o tom agentúra AFP.

Merkelová hovorila s Františkom o klimatickej zmene a škandáloch súvisiacich so zneužívaním mladistvých v cirkvi. Kancelárka, ktorá po 16 rokoch odchádza zo svojho úradu, navštívila tiež Baziliku sv. Petra a na programe má tiež účasť na mierovej konferencii v rímskom Koloseu.

Vo Vatikáne ju slávnostne privítala tzv. švajčiarska garda, následne si s pápežom Františkom, s ktorým sa stretla už niekoľkokrát predtým, vymenila dary.

"Mali sme dôležitú diskusiu o zneužívaní detí. Svojou návštevou som chcela zdôrazniť, že pravda musí vyjsť najavo a touto témou sa musíme zaoberať," vyhlásila po stretnutí Merkelová, dcéra luteránskeho duchovného.

Kancelárka navštívila i nový inštitút zameraný na ochranu detí, ktorý vznikol v rámci Pápežskej Gregorovej univerzity. Merkelová sa neskôr stretla s Draghim, s ktorým roky úzko spolupracovala - najmä v období, keď bol šéfom Európskej centrálnej banky.

Merkelová príde ako kancelárka do Ríma ešte raz koncom októbra na summit krajín G20.