Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová sa telefonicky rozprávala s Porošenkom o Kryme

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Merkelovej úrad uviedol, že kancelárka zdôraznila potrebu deeskalácie a dialógu a dodala, že bude pracovať na tom, aby dosiahla oboje.

Berlín 26. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok telefonicky rozprávala s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a vyjadrila mu svoje obavy z patovej situácie medzi Kyjevom a Moskvou okolo Krymského polostrova.

Merkelovej úrad uviedol, že kancelárka zdôraznila potrebu deeskalácie a dialógu a dodala, že bude pracovať na tom, aby dosiahla oboje. Kancelárka aj ukrajinský líder sa dohodli, že zostanú v kontakte, doplnila informáciu tlačová agentúra AP.

Ukrajinské námorné sily oznámili, že ruská pobrežná stráž spustila v nedeľu paľbu na tri ukrajinské lode neďaleko Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Azovské more od Čierneho mora, a zranila šiestich ukrajinských námorníkov.

Rusko následne v nedeľu zadržalo ukrajinské lode aj s posádkami a obvinilo ich, že ilegálne prenikli do ruských vôd pri pobreží Krymu.

Ukrajinská armáda je v stave vysokej pohotovosti a parlament tejto bývalej sovietskej republiky má v pondelok hlasovať o žiadosti prezidenta Porošenka zaviesť stanné právo. Pôvodne žiadal Porošenko 60-dňové stanné právo, ale podľa najnovších informácií žiada kratšie, 30-dňové.