Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Spomínam na tých, ktorí umreli v tieni Berlínskeho múru

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obete represií si v nemeckom meste Postupim pripomenul aj šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jeden z kandidátov na post kancelára Armin Laschet.

Berlín 14. augusta (TASR) - Pri príležitosti 60. výročia výstavby Berlínskeho múru, si nemecká kancelárka Angela Merkelová spomína predovšetkým na tých, ktorí prišli o život v jeho tieni. V piatok to uviedol hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert, informovala agentúra DPA.

Merkelová si podľa neho pripomenula aj tých, ktorí boli uväznení a týraní vo väzniciach po neúspešných pokusoch o útek.

"Dnešné výročie je tiež príležitosťou pripomenúť si odvahu všetkých občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR), ktorí sa nenechali ukrátiť o svoj sen a aj za múrom a ostnatým drôtom snívali o mierumilovnej revolúcii v roku 1989," povedala nemecká kancelárka, ktorá sama žila vo vtedajšom NDR.

Obete represií si v nemeckom meste Postupim pripomenul aj šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jeden z kandidátov na post kancelára Armin Laschet.

"Plakal som od radosti z toho, čo som videl v televízii," povedal Laschet na margo pádu Berlínskeho múru, najznámejšieho symbolu studenej vojny, ktorý rozdeľoval nemeckú metropolu vyše 28 rokov. Z ostnatého a betónového zovretia sa Berlín dostal až 9. novembra 1989. Pri pokuse o prekonanie približne 155 kilometrov dlhého a 360 centimetrov vysokého múru zahynulo v Berlíne minimálne 140 ľudí.