Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európske krajiny sú znepokojené situáciou na Kryme

Angela Merkelová FOTO TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes zopakovala, že najdôležitejšie je zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Berlín 1. marca (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyjadrila dnes znepokojenie v súvislosti s vývojom na ukrajinskom polostrove Krym a zopakovala, že územná celistvosť Ukrajiny by mala byť zachovaná. Stalo sa tak na podujatí Európskej komisie v Berlíne, informovala tlačová agentúra DPA.
Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sleduje udalosti na Kryme s obavami
Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sleduje vývoj situácie na Krymskom polostrove a významný pohyb ruských jednotiek s obavami, uviedla dnes agentúra MTI.

Situácia na Kryme podľa maďarského ministerstva zahraničných vecí vážne ohrozuje územnú integritu Ukrajiny a tým aj mier a bezpečnosť v danom regióne. "Záujmom Maďarska je zachovanie suverenity a integrity Ukrajiny," píše sa v dokumente.


Merkelová je podľa vlastných slov v telefonickom kontakte so zodpovednými v Kyjeve, v Ruskej federácii i americkým prezidentom Barackom Obamom.

Nemecko "so znepokojením" sleduje udalosti na Ukrajine po rozhodnutí hornej komory ruského parlamentu, ktorý odsúhlasil použitie vojenskej sily na ukrajinskom území, uviedol hovorca nemeckej vlády Georg Streiter.

"Všetko, čo Rusko robí na Kryme, musí byť v plnom súlade so suverenitou a územnou celistvosťou Ukrajiny a dohodami o prítomnosti ruskej Čiernomorskej flotily," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. K očakávaniam patrí podľa jeho slov, že "Rusko teraz neodkladne obnoví plnú transparentnosť o pohybe svojich jednotiek na Kryme, ale aj o cieľoch a zámeroch stojacich za ním," konštatoval šéf nemeckej diplomacie.

"Z môjho pohľadu je potrebné, aby sme sa my Európania teraz rýchlo stretli a koordinovali spoločný postoj Európskej únie," podčiarkol Frank-Walter Steinmeier.

Francúzsko, Británia a Nemecko vyjadrili znepokojenie nad situáciou na Kryme

Francúzsko, Nemecko a Británia vyjadrili dnes znepokojenie v súvislosti s rýchlym vývojom udalostí na ukrajinskom polostrove Krym, informovala agentúra Reuters.

Paríž, Berlín a Londýn zároveň vyzvali všetky zainteresované strany, aby sa vyhli ďalšej eskalácii situácie a apelovali tiež na Rusko, aby rešpektovalo suverenitu Ukrajiny.

Ukrajinský opozičný líder Arsenij Jaceňuk počas prejavu na protestnom zhromaždení na Námestí Nezávislosti v Kyjeve 16. februára 2014.
FOTO TASR/AP Photo
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes Rusko, že na Krym vyslalo tisícky vojakov. Ozbrojenci v bojových uniformách bez identifikačných znakov obsadili v oblasti dve letiská. "Francúzsko je extrémne znepokojené správami z Krymu, ktoré hovoria o výrazných pohyboch vojakov," uviedol vo vyhlásení francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Vyzývame všetky strany, aby upustili od aktov, ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu napätia a ovplyvniť územnú celistvosť Ukrajiny," dodal.

Šéf britskej diplomacie William Hague zároveň oznámil, že hovoril so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom a vyzval na upokojenie situácie na Kryme, ako aj na rešpektovanie suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Hague ešte v piatok uviedol, že v nedeľu odcestuje na Ukrajinu, kde bude rokovať s predstaviteľmi novej vlády.

Británia považuje kroky Ruska za vážne ohrozenie územnej celistvosti Ukrajiny

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes vyhlásil, že kroky, ktoré uskutočňuje Rusko v súvislosti s Ukrajinou predstavujú "vážne ohrozenie jej územnej celistvosti".

Hague sa podľa agentúry Reuters telefonicky spojil so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, ktorého vyzval na upokojenie situácie. Zároveň si predvolal ruského veľvyslanca v Londýne, aby mu tlmočil znepokojenie Londýna z postupu Ruska voči Ukrajine.

"Hlboko som znepokojený eskaláciou napätia na Ukrajine, ako aj rozhodnutím ruského parlamentu schváliť vojenskú akciu na ukrajinskom území proti vôli vlády Ukrajiny. Odsudzujeme akúkoľvek agresiu voči Ukrajine," uvádza sa v komuniké šéfa britskej diplomacie, ktoré citovala agentúra Reuters.

Hague zároveň vyzval všetkých občanov Británie, aby čo najrýchlejšie a akýmikoľvek dostupnými prostriedkami opustili nepokojný ukrajinský polostrov Krym.



Estónsko volá po sankciách voči ruským politikom

Estónsky minister obrany Urmas Reinsalu sa domnieva, že Západ by mal uvaliť sankcie na predstaviteľov Ruskej federácie,, zodpovedných za možnú vojenskú intervenciu na Ukrajine.

Člen vlády pobaltskej republiky to uviedol dnes pre internetový portál Delfi.ee v reakcii na správy z Moskvy o súhlase na vyslanie príslušníkov ruských ozbrojených síl na Ukrajinu.

Minister, ktorý upozornil, že dianie uplynulých hodín výrazne zmenilo bezpečnostnú situáciu v regióne a pripomenul, že jeho rezort vývoj permanentne monitoruje a analyzuje, zdôraznil: Európska únia a Severoatlantická aliancia by mali vyvodiť jasné závery a uvaliť osobné sankcie na zodpovedných.

Ilustračné foto
FOTO TASR/AP
Šéf diplomacie ďalšej pobaltskej republiky Litvy - Linas Linkevičius sa dnes prostredníctvom Twitteru vyjadril, že vyslanie ruských vojsk na Ukrajine by malo byť predmetom rokovaní na úrovni Severoatlantickej rady, ako aj Rady NATO-Rusko.

Pripomenul v tejto súvislosti obsah článku č.4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý predpokladá konzultácie medzi členskými štátmi v prípade, že podľa jedného z nich došlo k ohrozeniu územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti, píše tlačová agentúra DPA. O prebiehajúcich konzultáciách medzi spojencami zo Severoatlantickej aliancie (NATO) informoval takisto prostredníctvom Twitteru generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Podľa jeho slov je naliehavo potrebná deeeskalácia situácie na Kryme. Rusko by malo rešpektovať suverenitu, územnú celistvosť a súčasné hranice Ukrajiny.

Ashtonová vyzvala Rusko, aby presadzovalo svoje postoje mierovou cestou

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová označila rozhodnutie ruského parlamentu, ktorý dnes odobril použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine, za bezdôvodnú eskaláciu napätia na Ukrajine.

Catherine Ashtonová
FOTO TASR/AP
"Vyzývam Ruskú federáciu, aby vojakov neposielala, ale aby svoje postoje presadzovala mierovým spôsobom," uvádza sa v Ashtonovej stanovisku, ktoré citovala agentúra Reuters.

Ashtonová upozornila, že jednotu, suverenitu a územnú celistvosť musia rešpektovať všetky strany.

Šéfka diplomacie EÚ pripomenula, že sa v pondelok plánuje stretnúť s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom hneď po skončení mimoriadneho rokovania šéfov diplomacie členských štátov EÚ, ktorej cieľom bude prediskutovať postup európskeho bloku pri riešení napätej situácie na Ukrajine.

Francúzsky prezident Hollande varoval Rusko pred zásahom na Ukrajine

Francúzsky prezident Francois Hollande varoval dnes Rusko pred vojenským zásahom na Ukrajine. "Použitie sily zo strany Ruska by bolo skutočným ohrozením celistvosti a suverenity krajiny," uvádza sa v stanovisku, ktoré zverejnil Elyzejský palác a citovala z neho agentúra DPA.

Francois Hollande
FOTO TASR/AP
Hollande podľa komuniké ďalej uviedol, že ministri zahraničných vecí EÚ by na svojej plánovanej schôdzke v Bruseli v pondelok mali prijať "rýchle a koordinované kroky na celoeurópskej úrovni" s cieľom prispieť k riešeniu napätej situácie na Ukrajine.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyhlásil, že je "vážne znepokojený vyhrotením situácie na Ukrajine". Šéf svetovej organizácie ďalej podľa agentúry AP uviedol, že čoskoro bude telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Pan Ki-mun vyzval na rešpektovanie nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v plnom rozsahu, pričom požiadal všetky zainteresované strany na "okamžitý dialóg" a nastolenie atmosféry pokoja.

Udalosti na Ukrajine budú mať desaťročia vplyv na vzťahy medzi národmi

Poľský premiér Donald Tusk dnes v rozhovore pre poľský rozhlas uviedol, že v danej situácii si Ukrajina zasluhuje plnú podporu medzinárodného spoločenstva. Dodal, že Európa a svet "sa nezmieria s aktom agresie". Upozornil, že Ukrajinci teraz naliehavo potrebujú podporu "priateľov". Tento "historický dramatický okamih" bude "testom pravdy a bude mať vplyv na desaťročia vzťahov medzi národmi a štátmi v tejto časti sveta," pripomenul poľský premiér.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že osobitný vyslanec OSN Robert Serry dnes zrušil svoju plánovanú misiu na Kryme, ktorej cieľom bolo oboznámiť sa s faktami. Uviedol, že po kontakte s vedením autonómnej republiky dospel k záveru, že jeho návšteva na Kryme "momentálne nie je možná". Serry namiesto toho odcestoval do Ženevy, kde bude konzultovať ďalšie kroky na pôde OSN. Všetkých zainteresovaných Serry vyzval zdržať sa akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli k ďalšej eskalácii už aj tak veľmi napätej situácie.