Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová telefonovala Putinovi v deň výročia útoku Nemecka na ZSSR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU), archívne foto. Foto: TASR/AP

Rozhovor sa konal z iniciatívy nemeckej strany.

Berlín/Moskva 22. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin spolu v utorok telefonovali. Rozhovor sa konal v deň 80. výročia útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz. Tento deň si v Rusku pripomínajú aj ako Deň pamäti a smútku, informovali agentúry TASS a Interfax. Rozhovor sa konal z iniciatívy nemeckej strany, uviedol TASS.

"Angela Merkelová vyjadrila súcit v súvislosti s biedami a utrpením, ktoré priniesla vojna spôsobená nacistickým režimom. Obe strany zdôraznili, že je nevyhnutné uchovať si historickú pamäť o tragických udalostiach daných rokov," píše sa vo vyhlásení tlačovej služby Kremľa.

Podľa Interfaxu Putin ocenil, že sa Merkelová spolu s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom zúčastnili na spomienkových podujatiach v Nemecku.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta je kancelárka "veľmi vďačná" za to, že krajiny bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) "podali Nemecku na znak zmierenia ruku".

Okrem udalostí druhej svetovej vojny hovorili hlavy štátov aj o minulotýždňovom summite Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom, uvádza Interfax.

V utorok 22. júna uplynulo 80 rokov odvtedy, čo nacistické Nemecko napadnutím Sovietskeho zväzu otvorilo východný front. Podľa pôvodných predstáv fašistického vodcu Adolfa Hitlera malo ísť o "bleskovú vojnu" (Blitzkrieg), počas ktorej chcel v priebehu štyroch až piatich mesiacov poraziť Sovietsky zväz. Plán Barbarossa – tak sa operácia volala – sa však nekonal a Veľká vlastenecká vojna napokon trvala 1418 dní.