Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Merkelová telefonovala s Lukašenkom o migračnej kríze a pomoci

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v čase, keď sa na hraniciach Poľska a Bieloruska odohráva migračná kríza, z ktorej EÚ viní Lukašenkov režim.

Berlín/Minsk 15. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonovala v pondelok s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Stalo sa tak v čase, keď sa na hraniciach Poľska a Bieloruska odohráva migračná kríza, z ktorej EÚ viní Lukašenkov režim. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.

Išlo o Lukašenkov prvý telefonický rozhovor s lídrom západnej krajiny odkedy vlani v lete potlačil protivládne demonštrácie v krajine, uvádza AFP. Podľa agentúry Belta, ktorá citovala účet na sociálnej sieti Telegram blízky bieloruskej prezidentskej kancelárii, trval telefonát Lukašenka a Merkelovej približne hodinu.

Ich rozhovor potvrdil i Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Podľa jeho slov hovorili o "náročnej situácii na hranici Bieloruska a EÚ, a najmä o nevyhnutnosti humanitárnej pomoci pre utečencov a migrantov", ktorí uviazli na hraniciach. "Dohodli sa na pokračovaní dialógu v tejto záležitosti," dodal Seibert.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval počas uplynulého víkendu lídrov EÚ, aby hovorili priamo s Lukašenkom a uviedol, že Merkelová je na tento krok pripravená.

V pondelok večer telefonicky diskutovali o kríze spojenej s migrantmi i francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin. Zhodli sa na tom, že napätie na poľsko-bieloruských hraniciach, vyvolané bezprecedentným náporom migrantov, je nutné deeskalovať. Ministri zahraničných vecí krajín EÚ zároveň v pondelok dosiahli politickú dohodu o uvalení piateho balíka sankcií voči Bielorusku.

Od leta sa pokúsili prekročiť hranice medzi Poľskom a Bieloruskom tisíce migrantov prevažne z blízkovýchodných krajín postihnutých konfliktami. Napätie sa ešte vyostrilo minulý týždeň po tom, čo poľská pohraničná stráž zabránila hromadným pokusom migrantov o prechod cez hranice. Lukašenko obvinenia z privážania migrantov na hranice s Poľskom odmieta.