Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyjadrila podporu opozičnému hnutiu Bieloruska

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová 7. septembra 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Merkelová telefonovala s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou.

Berlín/Viedeň 22. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyjadrila demokratickej opozícii v Bielorusku ďalšiu podporu. Informovala o tom agentúra DPA.

Merkelová telefonovala s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou, ktorá sa vo Viedni osobne zúčastnila na medzinárodnej konferencii o Bielorusku, ktorú zorganizoval rakúsky kancelár Alexander Schallenberg.

"Kancelárka podčiarkla pokračujúcu podporu (nemeckej) spolkovej vlády bieloruskému demokratickému hnutiu a zdôraznila, že politické vedenie Bieloruska musí ukončiť represie voči opozícii a nezávislým novinárom, prepustiť väzňov a začať seriózny dialóg so spoločnosťou s cieľom vyriešiť krízu prostredníctvom spravodlivých a slobodných volieb," citovala agentúra Reuters z tlačového vyhlásenia hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta.

"Ďakujem kancelárke Angele Merkelovej za vrúcnu výmenu názorov. Diskutovali sme o tom, ako pomôcť bieloruským politickým väzňom a migrantom na hraniciach. Oceňujem zásadový postoj a podporu Nemecka. Politickú krízu treba vyriešiť slobodnými voľbami. Musíme byť rozhodní a odvážni," napísala Cichanovská na sociálnej sieti Twitter.

DPA pripomenula, že telefonát medzi nemeckou kancelárkou a predstaviteľkou bieloruskej opozície sa odohral po tom, ako bola Merkelová kritizovaná za to, že telefonicky komunikovala s bieloruským autoritárskym prezidentom Alexandrom Lukašenkom o situácii na vonkajšej hranici EÚ medzi Poľskom a Bieloruskom. Lukašenko a Merkelová telefonovali už dvakrát a dohodli sa, že aj naďalej zostanú v kontakte.