Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová varovala pred exponenciálnym nárastom počtu nakazených

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dôležité je preto podľa jej slov naďalej dodržiavať hygienické pravidlá.

Berlín 22. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová na štvrtkovej tlačovej konferencii v Berlíne vyjadrila znepokojenie nad exponenciálnym nárastom počtu nakazených koronavírusom v krajine a vyzvala obyvateľov Nemecka, aby sa nechali zaočkovať. Informovali o tom nemecké médiá.

Merkelová varovala, že počty infikovaných covidom už niekoľko dní opäť stúpajú a zreteľná je "jasná a znepokojujúca dynamika" vývoja nákazy spôsobená šírením nákazlivejšieho variantu delta. Keďže hodnota reprodukčného čísla R sa pohybuje nad číslom 1, aktuálne ide o exponenciálny nárast nakazených. Dôležité je preto podľa jej slov naďalej dodržiavať hygienické pravidlá.

Kľúčom na prekonanie pandémie je ale podľa jej slov predovšetkým očkovanie, ktoré ako zdôraznila, nechráni len samotných zaočkovaných, ale aj ich blízkych. "Čím viac (ľudí) bude zaočkovaných, tým slobodnejší budeme - nie ako jednotlivci, ale ako spoločnosť," vyhlásila Merkelová. "Každá zaočkovaná (osoba)... je malým krokom smerom k návratu do normálu," citovala jej slová agentúra AFP.

Merkelová v súvislosti s odhaleniami týkajúcimi sa izraelského sledovacieho softvéru Pegasus apelovala na sprísnenie medzinárodných kontrol obchodovania so špionážnym softvérom. Zdôraznila, že je "dôležité", aby takýto softvér neskončil v "nesprávnych rukách".

Merkelová ďalej kritizovala skutočnosť, že EÚ sa dosiaľ nedohodla na spoločnej azylovej politike. "Je to niečo, čo sa musí v nasledujúcich rokoch bezpodmienečne vyriešiť," uviedla.

Mnohé z otázok žurnalistov adresované Merkelovej sa týkali opatrení na ochranu klímy. "Môj politický život sa vyznačuje prácou v prospech opatrení proti klimatickej zmene," uviedla kancelárka podľa denníka Die Welt a prízvukovala doterajšie úspechy pri znižovaní emisií CO2. "Nemali by sme sa tváriť, akoby sa nič nedosiahlo," uviedla v súvislosti s medzinárodnými rokovaniami na klimatickom summite v Kodani.

Priznala ale tiež isté sklamanie z toho, že v niektorých oblastiach sa nepodarilo dosiahnuť dostatočný pokrok, aj to, že v záujme znižovania tempa otepľovania by bolo potrebné prijímať opatrenia rýchlejším tempom.

Kancelárka sa na úvod tlačovej konferencie vyjadrila i k tragickým záplavám na západe Nemecka. "K dnešnému dňu smútime za 170 ľuďmi," povedala. Dodala, že došlo i k materiálnym škodám, ktoré sa dosiaľ nedajú vyčísliť. Zdôraznila ale, že spolková vláda je v kontakte s predstaviteľmi dvoch najviac zasiahnutých spolkových krajín - Severným Porýním-Vestfálskom a Porýním-Falckom. Priblížila, že pre postihnuté oblasti vláda uvoľnila okamžitú pomoc vo výške 200 miliónov eur a ak to bude potrebné, vyčlení i ďalšie prostriedky.

Ide zrejme o poslednú tradičnú letnú tlačovú konferenciu Merkelovej, keďže v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. septembra, sa už o ďalšie funkčné obdobie uchádzať nebude a plánuje sa stiahnuť z aktívnej politiky. Merkelová je nemeckou kancelárkou už takmer 16 rokov - od 22. novembra 2005.

Merkelová bilancovala, že jej vládu poznačilo dovedna päť kríz - žiadna z nich však podľa nej nemala pôvod v Nemecku, píše agentúra DPA. Išlo o finančnú krízu v rokoch 2007-2008, krízu eura, utečeneckú krízu z roku 2015, klimatickú a naposledy koronavírusovú krízu. "Počas celého môjho pôsobenia v úrade sa ukazovalo, že výzvy, ktorým čelíme, nevieme poraziť len našimi vnútroštátnymi opatreniami, ale že sme súčasťou svetového spoločenstva," povedala dosluhujúca kancelárka.