Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová verí, že rokovania so Skopje a Tiranou sa začnú tento rok

Nemecká kancelárka Angela Merkelová máva po virtuálnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, holandským premiérom Markom Rutteom, predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Berlíne 10. novembra 2020. Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas utorkového online summitu vyzval európske krajiny na rýchlu a koordinovanú reakciu voči teroristickým útokom, ktoré v uplynulých rokoch sužujú kontinent, píše agentúra AFP. Foto: TASR/AP

Bulharsko pohrozilo, že zablokuje ďalšie kroky týkajúce sa prístupového procesu Severného Macedónska, pokiaľ Skopje neuzná, že macedónsky jazyk pochádza z bulharského dialektu.

Sofia 10. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej, že Európska únia začne prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom ešte pred skončením nemeckého predsedníctva v Rade EÚ v závere tohto roka. Uviedla to na utorňajšom summite EÚ a krajín západného Balkánu v bulharskej metropole Sofia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dúfam, že sa nám počas nášho predsedníctva v Rade (EÚ) podarí uskutočniť tzv. prístupovú konferenciu," uviedla Merkelová prostredníctvom videohovoru v závere summitu.

Utorňajší summit spoločne usporiadali členský štát EÚ Bulharsko a susedné Severné Macedónsko v snahe nájsť riešenie svojich sporov pred kľúčovými rokovaniami o stave procesu rozširovania EÚ v súvislosti so Skopje, ktoré by sa mali konať 17. novembra.

Bulharský premiér Bojko Borisov a jeho severomacedónsky náprotivok Zoran Zaev sa v utorok stretli osobne, ale podrobnosti z tohto stretnutia nezverejnili.

Bulharsko pohrozilo, že zablokuje ďalšie kroky týkajúce sa prístupového procesu Severného Macedónska, pokiaľ Skopje neuzná, že macedónsky jazyk pochádza z bulharského dialektu, a kým nesľúbi, že si nebude robiť nijaké nároky na bulharské územie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vystúpil na summite takisto prostredníctvom videohovoru, pričom vyzval balkánske štáty, aby zohrávali silnejšiu úlohu v boji proti terorizmu.

"Zatiaľ čo nebezpečenstvo rastie, v rámci Európskej únii aj na Balkáne bude posilnená spolupráca zjavne v záujme nás všetkých," dodal Macron.