Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyjadrila v telefonáte s Netanjahuom solidaritu s Izraelom

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Celkovo si už tieto boje vyžiadali v Gaze najmenej 198 obetí a vyše 1300 zranených a v Izraeli prišlo o život 11 ľudí.

Berlín/Tel Aviv 17. mája (TASR) - Solidaritu s Izraelom vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelňajšom telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Počas spoločného rozhovoru, ktorého témou bola aktuálna eskalácia konfliktu na Blízkom východe, vyzvala Merkelová na rýchle ukončenie prebiehajúcich násilností medzi židovským štátom a Palestínčanmi, ktoré sú najhoršími za posledné roky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta.

"Kancelárka znova ostro odsúdila pretrvávajúce raketové útoky z Gazy na Izrael a uistila premiéra o solidarite nemeckej vlády," uviedol Seibert vo vyhlásení. "Opakovane potvrdila právo Izraela na sebaobranu pred útokmi," dodal. Vzhľadom na vysoký počet obetí v radoch civilistov na oboch stranách vyjadrila podľa jeho slov Merkelová "vieru, že boje sa čo najskôr skončia".

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké a delostrelecké útoky ako odvetu za raketové ostreľovanie izraelského územia palestínskymi militantmi. Od minulého pondelka Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael vyše 3100 rakiet.

Hamas tvrdí, že začal s raketovými útokmi v reakcii na izraelské zásahy voči palestínskym demonštrantom vo východnom Jeruzaleme. Celkovo si už tieto boje vyžiadali v Gaze najmenej 198 obetí a vyše 1300 zranených a v Izraeli prišlo o život 11 ľudí.