Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Dôvod Bieloruska na pristátie letu je nepravdepodobný

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prichádza na mimoriadny summit členských štátov EÚ v Bruseli v pondelok 24. mája 2021. Foto: TASR/AP

Po pristátí lietadla, bieloruské úrady zatkli novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube.

Brusel 24. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok odmietla vysvetlenie Bieloruska o tom, prečo prinútili pristáť lietadlo spoločnosti Raynair v Minsku, a označila ho za "nepravdepodobné", informuje agentúra AFP.

"Videli sme nútené pristátie, ktoré viedlo k zatknutiu. Všetky ostatné vysvetlenia pre pristátie tohto letu Ryanairu sú maximálne nepravdepodobné," uviedla Merkelová pri príchode na mimoriadny summit EÚ, na ktorom sa bude rokovať aj o prípadných sankciách proti Bielorusku.

Bieloruské letecké úrady v pondelok oznámili, že lietadlo spoločnosti Raynair smerujúce z Atén do Vilniusu bolo nútené pristáť v nedeľu v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba. Po pristátí úrady zatkli novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdili. EÚ navyše pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami.