Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyzvala občanov na disciplinovanosť a trpezlivosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že krajina už začala uvoľňovať niektoré opatrenia, k víťazstvu nad pandémiou vedie podľa Merkelovej ešte dlhá cesta.

Berlín 20. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok občanov krajiny, aby sa v boji proti pandémii nového koronavírusu správali disciplinovane a boli obozretní. Napriek tomu, že krajina už začala uvoľňovať niektoré opatrenia, k víťazstvu nad pandémiou vedie podľa nej ešte dlhá cesta. Informovali o tom denník Die Welt a agentúra AFP.

"Bola by to obrovská škoda, keby sme sa ľahkovážne vrátili späť a ohrozili prvé úspechy. Ani na sekundu nesmieme byť ľahkovážni a ani na sekundu si nesmieme myslieť, že sme v bezpečí," uviedla po zasadnutí časti kabinetu zameraného na boj proti koronavírusu.

Merkelová zdôraznila, že Nemecko je "ešte stále celkom na začiatku pandémie". "Ešte vôbec nie sme za vodou," povedala. "Toto si musíme opakovane objasňovať," dodala.

Kancelárka upozornila na to, že za posledné štyri týždne sa toho podarilo dosiahnuť už veľa. Ide najmä o stabilizovanie počtov nakazených, ktoré už nerastú exponenciálne. "Už niekoľko dní máme viac uzdravených ako nových (prípadov) infikovaných. Za to sme vďační predovšetkým občiankam a občanom, ktorí s obrovskou disciplínou a veľkou trpezlivosťou dodržiavajú všetky obmedzenia," vyhlásila Merkelová.

Ak by sa teraz zrušili zavedené obmedzenia, nevieme, aké následky by to malo, poznamenala Merkelová a vyzvala na postupné, pomalé a opatrné kroky. Aký vplyv bude mať uvoľňovanie opatrení napríklad na počty nakazených sa ukáže až o 14 dní, dodala s tým, že to je dôvodom, že situácia je taká zložitá.

Merkelová v pondelok ostro kritizovala požiadavky rýchlejšieho uvoľňovania opatrení počas telekonferencie s členmi predsedníctva Kresťanskodemokratickej únie (CDU), napísal časopis Der Spiegel. Vyjadrila nespokojnosť s tým, že posolstvo o opatrnom uvoľňovaní obmedzení viedlo v niektorých spolkových krajinách k "orgiám diskusií o otváraní" jednotlivých prevádzok či podnikov. Podľa jej slov to zvyšuje riziko negatívneho dosahu na aktuálne priaznivý vývoj v počte nakazených.

Kancelárka navyše ako píše agentúra AFP vyzvala Čínu, aby bola čo najtransparentnejšia čo sa týka informovania o pandémii koronavírusu. "Som presvedčená, že čím je Čína transparentnejšia čo sa týka pôvodu vírusu, tým lepšie je to pre všetkých na svete, aby sme sa z toho poučili," povedala Merkelová novinárom v Berlíne.