Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyzvala Putina na zníženie počtu vojakov pri hraniciach

Nemecká kancelárka Angela Merkelová . Foto: TASR/AP

Vo štvrtok navštívil východnú časť krajiny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v predchádzajúcich dňoch žiadal podporu od západných spojencov.

Moskva/Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtkovom telefonickom rozhovore vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina na zníženie počtu vojakov pri hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Merkelovej úradu.

"Jednou z tém ich rozhovoru Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení Berlína. "Kancelárka vyzvala na zníženie (počtu) týchto vojenských posíl, aby sa tak deeskalovalo napätie," píše sa ďalej vo vyhlásení.

"Ruský prezident a nemecká kancelárka vyjadrili znepokojenie nad eskaláciou napätia na juhovýchode Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení Kremeľ. "Vladimir Putin upriamil pozornosť na provokatívne akcie Kyjeva, ktorý v poslednej dobe zámerne zhoršuje situáciu na frontovej línii," dodal Kremeľ.

K telefonátu došlo v čase, keď sa v posledných týždňoch vyostril konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami a posilnenie ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou zvýšilo obavy z eskalácie konfliktu.

Kyjev minulý týždeň upozornil na zhromažďovanie ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou a na nárast násilia pozdĺž línie kontaktu v Donbase na východe tejto krajiny. Rusko tvrdí, že presuny vojakov majú len obranný charakter.

Vo štvrtok navštívil východnú časť krajiny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v predchádzajúcich dňoch žiadal podporu od západných spojencov.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Boje si vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera. Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria v oblasti tzv. kontaktnej línie. Mierové rokovania sprostredkované Francúzskom a Nemeckom, ktoré prebiehajú od roku 2015, však zatiaľ neviedli k ukončeniu bojov.

Putin a Merkelová hovorili i o väznenom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý od minulého týždňa drží protestnú hladovku a žiada poriadnu zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosťou nôh. Obaja lídri tiež diskutovali o konflikte v Sýrii a politickej kríze v Líbyi.