Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Merkelová vyzvala západný Balkán, aby sa zameral na členstvo v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Berlíne. Foto: TASR/AP

Albánsky premiér Edi Rama počas tlačovej konferencie vyhlásil, že Merkelová bude po odchode z funkcie v regióne západného Balkánu "veľmi chýbať".

Tirana 14. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívila v utorok Albánsko a naliehala na lídrov šiestich štátov západného Balkánu, aby posilnili svoju regionálnu spoluprácu vo svojom úsilí o členstvo v Európskej únii. Informovala o tom agentúra AP.

"Čím viac budete spolupracovať, tým bude berlínsky proces silnejší," povedala Merkelová. Berlínsky proces je program, ktorý kancelárka spustila ešte v roku 2014 s cieľom posilniť regionálnu spoluprácu medzi krajinami západného Balkánu.

"Z geostrategického hľadiska má EÚ, alebo konkrétne Nemecko, svoj vlastný záujem o členstvo krajín (západného Balkánu) v Európskej únii," povedala počas tlačovej konferencie Merkelová.

Štáty západného Balkánu – konkrétne Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko – sa nachádzajú v rôznych fázach prístupových rokovaní, pripomína AP. Ich pokrok v európskej integrácii sa v poslednom čase spomalil v dôsledku nezáujmu EÚ o rozšírenie. Navyše po vete Bulharska, ktoré je členom EÚ, sa prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom odložili, aj keď tieto krajiny už splnili Bruselom stanovené kritériá.

"EÚ musí dodržať svoje slovo a nie vždy prichádzať s novými podmienkami," povedala nemecká kancelárka.

Albánsky premiér Edi Rama počas tlačovej konferencie vyhlásil, že Merkelová bude po odchode z funkcie v regióne západného Balkánu "veľmi chýbať".

Súčasná nemecká kancelárka sa tento rok už neuchádza o opätovné zvolenie. Nový kancelár vzíde z volieb, ktoré sú v spolkovej republike naplánované na 26. septembra. Izraelský portál Ynet v utorok informoval o tom, že Merkelová ešte 10. októbra plánuje navštíviť židovský štát. Berlín informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdil.