Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Za odchod vojakov z Afganistanu môže sčasti politika USA

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Berlín odhaduje, že evakuovať bude nevyhnutné 2500 afganských zamestnancov nemeckej ambasády či tých, čo pracovali pre nemeckú armádu.

Berlín 16. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok uviedla, že za stiahnutie vojakov západných krajín z Afganistanu môže sčasti domáca politika v Spojených štátoch. Pre agentúru AFP to uviedli zdroje z vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Na stretnutí vedenia bloku CDU/CSU Merkelová podľa AFP poznamenala, že rozhodnutie NATO ukončiť po dvoch desaťročiach vojenskú misiu v Afganistane "v konečnom dôsledku urobili Američania". Čiastočne za to môžu "vnútropolitické dôvody", dodala.



"Vždy sme hovorili, že ak Američania zostanú, zostaneme aj my," povedala Merkelová podľa účastníkov zasadnutia. "Odchod vojsk (USA) vyvolal dominový efekt," uviedla. Vyvrcholilo to tým, že sa Taliban opäť dostal k moci. "Pre všetkých, ktorí stavali na pokroku a slobode - predovšetkým ženy - sú to trpké udalosti," povedala.



Teraz je podľa Merkelovej zamerať sa na evakuáciu nemeckých občanov a Afgancov, ktorým zo strany Talibanu hrozí nebezpečenstvo. Berlín odhaduje, že evakuovať bude nevyhnutné 2500 afganských zamestnancov nemeckej ambasády či tých, čo pracovali pre nemeckú armádu - v prípade 600 z nich nie je známe, či sa už nenachádzajú v tretích krajinách. Do bezpečia je nutné prepraviť i ďalších 2000 Afgancov - najmä ľudskoprávnych aktivistov a zamestnancov mimovládnych organizácií. Dovedna môže ísť až o 10.000 osôb vrátane ich rodinných príslušníkov.