Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Merkelová začína rozlúčkovú návštevu Izraela

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Merkelová odíde z úradu spolkového kancelára, hneď ako začne v Nemecku fungovať na základe výsledkov septembrových parlamentných volieb nová vláda.

Jeruzalem 9. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová cestuje v sobotu poslednýkrát vo svojej funkcii na návštevu Izraela. Stretne sa s prezidentom Jicchakom Herzogom i s premiérom Naftalim Bennettom, píše agentúra DPA.

Merkelová odíde z úradu spolkového kancelára, hneď ako začne v Nemecku fungovať na základe výsledkov septembrových parlamentných volieb nová vláda. V priebehu tohto týždňa absolvovala návštevu Vatikánu, kde sa stretla s pápežom Františkom.

Merkelovej cesta do Izraela sa mala pôvodne uskutočniť už koncom augusta, bola však odložená pre aktuálny vývoj v Afganistane.

V rámci návštevy židovského štátu má spolková kancelárka na nedeľu naplánované rozhovory s Herzogom a Bennettom a stretne sa aj s ministrom zahraničných vecí Jairom Lapidom.

Témami Merkelovej rokovaní s izraelskými činiteľmi budú pravdepodobne jadrový program Iránu, vzťahy Izraela s Palestínčanmi, ako aj nemecko-izraelské bilaterálne vzťahy, domnieva sa DPA.

V nedeľu sa kancelárka zíde s členmi izraelského vládneho kabinetu a popoludní v Bennettovej prítomnosti položí veniec v pamätníku holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme.

V pondelok sa Merkelová zúčastní v Jeruzaleme debaty za okrúhlym stolom s predstaviteľmi telavivského Ústavu pre národné bezpečnostné štúdiá (INSS) a následne sa vráti do Nemecka.

Nová izraelská vládna koalícia sa skladá z ôsmich strán predstavujúcich široké politické spektrum a po prvý raz je v nej aj strana, ktorú podporuje arabská národnostná menšina. Vytvorením súčasnej vlády sa skončila éra Benjamina Netanjahua, ktorý bol premiérom od roku 2009.