Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelovej strana CDU si koncom roka zvolí nové vedenie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Strana predbežne rezervovala termín zjazdu na 6. až 13. decembra v Drážďanoch.

Berlín 11. októbra (TASR) - Kresťanskodemokratická únia (CDU) odchádzajúcej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej si nové vedenie zvolí koncom tohto roka, povedal v pondelok generálny tajomník strany Paul Ziemiak. Informuje o tom agentúra DPA.

Kresťanskí demokrati utrpeli v septembrových voľbách porážku od sociálnych demokratov. CDU, ktorá bola v čase úradovania Merkelovej pri moci počas uplynulých 16 rokov, zápasí s najhoršou krízou po tom, čo v hlasovaní získala historicky najnižšiu podporu.

Šéf kresťanských demokratov Armin Laschet minulý týždeň naznačil svoju pripravenosť odstúpiť z funkcie, čím by otvoril cestu k zmenám na najvyšších postoch, konštatuje DPA.

Ziemiak spresnil, že dátum zjazdu strany bude oznámený 2. novembra. Lídri CDU sa však v pondelok "jednomyseľne zhodli, že si zvolíme úplne nové predstavenstvo", uviedol generálny tajomník s tým, že časový rámec na to je koniec tohto roka. Nemecký denník Bild informoval, že strana predbežne rezervovala termín zjazdu na 6. až 13. decembra v Drážďanoch.

Lascheta, premiéra najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, zvolili za predsedu CDU v januári tohto roka. Istý čas bol jasným favoritom na nástupcu Merkelovej, ktorá v politike končí po vedení štyroch po sebe idúcich vládnych koalícií.

Preferencie Laschetovej strany však začali klesať po niekoľkých jeho prešľapoch vrátane smiechu počas vzdávania úcty obetiam povodní, keď ho zachytila kamera. S klesajúcimi preferenciami strany sa Merkelová pokúšala posilniť Laschetovu kampaň spoločnými vystúpeniami, nebola však schopná pomôcť konzervatívcom získať víťazstvo vo voľbách, konštatuje DPA.