Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mešitu v Kábule zasiahol silný výbuch, zahynulo najmenej desať ľudí

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 príslušníci afganskej bezpečnosti kontrolujú poškodenú budovu po útoku v Kábule v Afganistane. Foto: TASR/AP

Explózia bola najnovšou zo série takýchto výbuchov, krajina totiž zažíva útoky na celom svojom území.

Kábul 29. apríla (TASR) - Silný výbuch zasiahol v piatok mešitu v afganskom hlavnom meste Kábul, zahynulo pri ňom najmenej desať ľudí a zranenia utrpelo ďalších 20. Informoval o tom hovorca vládnuceho hnutia Taliban, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

Na posledné piatkové modlitby počas moslimského posvätného mesiaca ramadán sa zhromaždili stovky veriacich a mešita Chalífa Aga Gul Džan bola úplne plná, uviedli miestni obyvatelia. Počet obetí zrejme ešte stúpne, dodali s obavami.

Hovorca ministerstva vnútra vymenovaný Talibanom, Muhammad Nafí Takor, nevedel poskytnúť ďalšie podrobnosti a oblasť uzavreli príslušníci bezpečnostných síl Talibanu. Zdroj výbuchu nebol bezprostredne známy a k zodpovednosti za explóziu sa nikto neprihlásil.

Výbuch bol taký silný, že otriasol celým okolím mešity, povedali obyvatelia pod podmienkou zachovania anonymity, keďže sa obávali o svoju bezpečnosť.

Na miesto sa ponáhľali sanitky. Išli na koniec úzkej ulice vo východnej štvrti Kábulu, k mešite, ktorá patrí sunnitskej väčšine Afganistanu.

Explózia bola najnovšou zo série takýchto výbuchov, krajina totiž zažíva útoky na celom svojom území. Podobné útoky na mešity boli nedávno zacielené na menšinových šiitských moslimov a prihlásila sa k nim odnož teroristickej organizácie Islamský štát, známa ako Islamský štát v Chorásáne (IS-K).

IS vystupňoval útoky po celom Afganistane a stal sa hlavným nepriateľom Talibanu odvtedy, ako toto hnutie vlani v auguste prevzalo moc v krajine, informovala agentúra AP.