Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mešity v dvoch francúzskych mestách budú pod policajnou ochranou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň zavraždil 18-ročný islamista učiteľa, ktorý žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Paríž 21. októbra (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gérarld Darmanin v stredu oznámil, že požiadal miestne úrady, aby dali pod policajnú ochranu mešity v mestách Bordeaux a Béziers na juhozápade Francúzska, pretože dostali vyhrážky alebo sa stali terčom násilných činov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Takéto konanie je na území Francúzskej republiky neprípustné," napísal na Twitteri minister.

Minulý týždeň v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži zavraždili stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho. K vražde došlo po tom, čo dejepisár žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.

Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu dekapitáciou minulý piatok pred školou College du Bois d'Aulne, v ktorej pedagóg učil. Polícia útočníka neskôr zastrelila. V súvislosti s vraždou Patyho je stále vo vyšetrovacej väzbe 15 osôb, medzi nimi aj študenti zo školy i niekoľkí príbuzní páchateľa vraždy.

Vražda šokovala Francúzsko a evokovala spomienky na útok, ktorý sa odohral pred piatimi rokmi v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo. Verejní činitelia označili vraždu učiteľa za útok na republiku a francúzske hodnoty. Samuel Paty dostane posmrtne najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie.