Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mešity v Iráne ostávajú zatvorené aj počas ramadánu

Na archívnej snímke z apríla 2013 je Mešita Sultan Omar Ali Saifuddien, jedna z pamiatok v brunejskej metropole Bandar Seri Begawan. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ministerstva zdravotníctva ponechať zatvorené posvätné miesta aj po začatí ramadánu vyvolalo nevôľu v iránskom duchovenstve.

Teherán 26. apríla (TASR) - Napriek začiatku posvätného pôstneho mesiaca ramadán ostávajú v Iráne zatvorené mešity a mauzóleá, taktiež sú naďalej pozastavené i piatkové modlitby. Opatrenia majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

Krajinu podľa prezidenta rozdelia do troch zón. Bielou farbou majú byť označené oblasti, v ktorých nie je potvrdená epidémia, žlté majú byť ohrozené oblasti a červenou označia miesta s vysokým rizikom šírenia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

Rozhodnutie ministerstva zdravotníctva ponechať zatvorené posvätné miesta aj po začatí ramadánu vyvolalo nevôľu v iránskom duchovenstve. "Keď ministerstvo zdravotníctva kategorizuje dané mesto ako bielu zónu, tak znovuotvoríme sväté miesta a obnovíme piatkové modlitby," povedal Rúhání. Nedodal však, kedy ich ministerstvo začne kategorizovať.

Irán má v súčasnosti potvrdených 90.481 prípadov nákazy koronavírusom, 5710 obetí a 69,657 vyliečených pacientov.