Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

FOTO: Mestečko Amatrice si pripomenulo rok od ničivého zemetrasenia

Pohľad na zničené budovy v centre mesta Amatrice, v centrálnom Taliansku 23. augusta 2017, rok po ničivom zemetrasení, pri ktorom zahynulo okolo 300 ľudí. Foto: TASR/AP

V Amatrice znelo 249 úderov zvona na pamiatku obetí.

Rím/Amatrice 24. augusta (TASR) - Obyvatelia Amatrice si dnes pripomenuli prvé výročie ničivého zemetrasenia s magnitúdou 6,0, ktoré si vyžiadalo celkom 299 obetí, z toho 249 priamo v tomto talianskom horskom mestečku a neďalekej obci Accumoli.

Presne o 03.36 h začalo v Amatrice znieť 249 úderov zvona na pamiatku obetí. V rámci spomienky sa uskutočnil tichý sviečkový pochod, ktorý sa začal na miestnom futbalovom ihrisku, kde sa vlani konali hromadné pohrebné obrady, uviedla agentúra ANSA.

Starosta Amatrice Sergio Pirozzi odhalil aj pamätník obetiam nazvaný Fidelis Amatrix podľa slov vyrytých na dávnych miestnych minciach.



V Amatrice sa uskutočnila aj spomienková bohoslužba, na ktorej sa zúčastnili aj taliansky premiér Paolo Gentiloni a starostka Ríma Virginia Raggiová. Pirozzi pri tejto príležitosti kritizoval pomalú obnovu regiónu, v rámci ktorej bolo doteraz odstránených len osem percent trosiek, čo označil za "neprijateľné".

Svoje vlastné obrady mali naplánované obce Accumoli, Arquata del Tronto a Pescara del Tronto, kde zahynulo ďalších 60 ľudí.

Zemetrasenie spôsobilo škody na domácnostiach, školách, nemocniciach a kostoloch v odhadovanej výške 23,55 miliardy eur.



Ďalšie tri silné zemetrasenia zasiahli rovnaký región koncom októbra 2016, ako aj v polovici januára, pričom o život prišlo 29 ľudí.