Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Švajčiarske mesto Grindelwald odmietlo zmenu kontroverzného názvu hory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iniciatíva prišla v rámci globálnej vlny odporu proti symbolom rasizmu.

Ženeva 9. júla (TASR) - Vedenie švajčiarskeho mesta Grindelwald odmietlo v stredu premenovať horu Agassizhorn napriek tomu, že vedec, po ktorom je pomenovaná, zastával rasistické názory. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Švajčiarsky biológ a geológ Louis Agassiz žil v 19. storočí a bol známym vďaka výskumu rýb, skamenelín i ľadovcov. V ostatných rokoch ho však kritizovali za to, že obraňoval rasistické názory.

Agassiz v roku 1846 emigroval do Spojených štátov a následne obhajoval rasovú segregáciu a hierarchiu, pričom ostro útočil aj na teóriu evolúcie Charlesa Darwina.

Starosta mesta Grindelwald Beat Bucher však nesúhlasil s tými, ktorí chceli zmeniť názov hory Agassizhorn v strednej časti Švajčiarska. "Nemôžeme vymazať škvrny dejín. Je lepšie názov prijať s jeho pozitívnymi aj negatívnymi aspektmi," zdôvodnil.

Vrchol štítu s nadmorskou výškou takmer 4000 metrov patrí do administratívneho územia ďalších dvoch obcí - Guttannen a Fieschertal -, ktoré už návrh na zmenu názvu takisto odmietli.

Iniciatíva prišla v rámci globálnej vlny odporu proti symbolom rasizmu, ktorú vyvolali viaceré prípady zabitia Afroameričanov v USA.