Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Mesto Leeuwarden nahradilo po brexite britskú vlajku škótskou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Škótsky parlament v piatok večer, len niekoľko hodín pred vystúpením Británie z EÚ, odhlasoval, že nestiahne vlajku EÚ spred tejto inštitúcie.

Brusel/Amsterdam 3. februára (TASR) - Leeuwarden, hlavné mesto holandskej provincie Frízsko, sa rozhodlo, že po brexite nahradí na vlajkovej výzdobe v centre mesta vlajku Spojeného kráľovstva zástavou škótskou. Uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Škótska vlajka s bielym krížom na modrom podklade podľa člena mestskej samosprávy zodpovedného za kultúru Sjoerdu Feitsmu pripomína skutočnosť, že Veľká Británia Európsku úniu opustila napriek tomu, že Škótsko sa v referende z júna 2016 vyslovilo za zotrvanie v eurobloku. Za účasť v EÚ sa vtedy vyslovilo 62 percent voličov zo Škótska.

Feitsma priznal, že s týmto nápadom prišiel koncom januára po návšteve festivalu Roberta Burnsa v škótskom Edinburghu. "Premýšľal som o nahradení britskej zástavy vlajkou EÚ alebo dúhovou vlajkou. Ale všimol som si, aký význam prikladajú Škóti tomu, že už nie sú v EÚ a že sa rozhodli ponechať si v škótskom parlamente európsku vlajku," uviedol mestský úradník v rozhovore pre regionálne periodikum Friesch Dagblad.

Škótsky parlament v piatok večer, len niekoľko hodín pred vystúpením Británie z EÚ, odhlasoval, že nestiahne vlajku EÚ spred tejto inštitúcie. Škóti majú po ruke vysvetlenie, že pravidlá a nariadenia Európskej únie sa budú uplatňovať pre občanov Spojeného kráľovstva až do konca roka, v rámci tzv. prechodného obdobia, počas ktorého sa Brusel a Londýn majú dohodnúť na podobe budúceho partnerstva.

DutchNews.nl pripomenul, že viacerí európski politici - vrátane bývalého predsedu Európskej rady a dnes šéfa Európskej ľudovej strany (EPP) Donalda Tuska - vyhlásili, že sú otvorení myšlienke vstupu Škótska do EÚ, ak sa raz stane nezávislým štátom.

Leeuwarden s počtom okolo 123.000 obyvateľov má s Edinburghom množstvo kultúrnych väzieb, najmä prostredníctvom siete Eurocities, a spája ich aj názov Mesto literatúry. Feitsma spresnil, že škótska vlajka bude v prítomnosti ostatných vlajok 27 členov EÚ v blízkosti železničnej stanice viať "po dobu neurčitú".

"Toto nie je žiadna oficiálna oblasť, takže sa môžeme sami rozhodnúť, ktoré vlajky tu vyvesíme," uviedol.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)