Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Mesto Soyapango pri potláčaní gangov obkľúčili tisíce vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Operácia je súčasťou masívneho zásahu proti gangom po náraste násilia začiatkom tohto roka.

San Salvador 4. decembra (TASR) - Približne 10.000 vojakov obkľúčilo mesto Soyapango v Salvádore v rámci masívneho zásahu proti gangom. Oznámil to v sobotu tamojší prezident Nayib Bukele, ktorého cituje spravodajská stanica BBC News.

Všetky cesty vedúce do mesta boli zablokované a špeciálne jednotky pátrajú po členoch gangov. Policajti tiež zastavovali všetkých, ktorí sa pokúšali odísť z tohto mesta, pričom kontrolovali doklady totožnosti.

Operácia je súčasťou masívneho zásahu proti gangom po náraste násilia začiatkom tohto roka.

Soyapango je jedno z najväčších miest v Salvádore a žije v ňom viac než 290.000 ľudí. Mesto, ktoré sa nachádza len 13 kilometrov západne od hlavného mesta San Salvador, je už dlho neslávne známe ako centrum činnosti gangov.

"Od tejto chvíle je mesto Soyapango úplne obkľúčené," napísal na Twitteri 41-ročný Bukele. "Extrakčné tímy polície a armády majú za úlohu postupne zadržať všetkých členov gangov, ktorí sa tam stále nachádzajú," dodal prezident.

Bukele zároveň prízvukoval, že bežní ľudia sa "nemajú čoho báť", a doplnil, že daný zásah je súčasťou "operácie proti zločincom, a nie proti slušným občanom".

Od konca marca, keď Bukele vyhlásil výnimočný stav, uväznili úrady v krajine viac ako 58.000 ľudí.

Ľudskoprávne skupiny kritizujú "tvrdú ruku" pri zásahoch a tvrdia, že opatrenia, ktoré umožňujú polícii zatýkať podozrivé osoby bez súdneho príkazu, vedú k svojvoľnému zadržiavaniu.

Bukeleho spojenci však tvrdia, že zásah je nevyhnutný po vlne vrážd, ktorá vyvrcholila 26. marca, keď boli gangy obvinené zo 62 vrážd za jediný deň, uvádza BBC News.

Nedávny prieskum Stredoamerickej univerzity (UCA) ukázal, že 75,9 percenta Salvádorčanov schvaľuje výnimočný stav.