Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzi meteorickým dažďom v Rusku a preletom asteroidu nie je súvis

Meteorit, ktorý mal podľa odhadu vedcov z Ruskej akadémie vied hmotnosť približne desať ton a pohyboval sa nadzvukovou rýchlosťou približne 30 kilometrov za sekundu, explodoval vo výške 30 až 50 kilometrov nad Zemou silou jadrovej bomby. Explózia meteoritu vyvolala aerodynamický (sonický) tresk, ktorý iba v najpostihnutejšom Čeľabinsku rozbil odhadom 100.000 metrov štvorcových okien. Foto: TASR/AP

Asteroid s veľkosťou polovice futbalového ihriska dnes vo večerných hodinách preletí rekordne blízko Zeme.

Washington 15. februára (TASR) - Meteorický dážď, ktorý dnes v Rusku zranil okolo tisíc ľudí, nemal žiadnu súvislosť s asteroidom, ktorý tesne minie Zem, vyhlásil americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA).

Podľa vedcov NASA bola dráha ruského meteoritu výrazne odlišná od dráhy asteroidu 2012 DA14, z čoho vyplýva, že ide o nesúvisiaci objekt. NASA uviedla, že meteor ešte stále analyzujú, pohyboval sa však zo severu na juh, zatiaľ čo asteroid opačným smerom z juhu na sever, citovala ju agentúra DPA.

Asteroid s veľkosťou polovice futbalového ihriska dnes vo večerných hodinách preletí rekordne blízko Zeme. V podobe žiarivej bodky presúvajúcej sa po nočnej oblohe bude pozorovateľný nad východnou Európu, Áziou a Austráliou.

Asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov a váhou 135.000 ton objavili vlani astronómovia z observatória v juhošpanielskej La Sagre. K Zemi sa najviac priblíži - na vzdialenosť 27.650 kilometrov - dnes o 20.24 SEČ zhruba nad Indonéziou a bude viditeľný ďalekohľadmi z väčšiny východnej pologule, uviedli vedci z NASA.