Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Meteorológovia očakávajú v severnom Atlantiku sezónu hurikánov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hurikány sa klasifikujú podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice na základe rôznej rýchlosti vetra.

Washington 23. mája (TASR) - Nasledujúca sezóna hurikánov v severnom Atlantiku bude podľa predpovedí mimoriadna. Očakávajú štyri až sedem hurikánov kategórie 3 alebo vyššej, informovala vo štvrtok americká meteorologická agentúra NOAA. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

Búrky kategórie 3 dosahujú rýchlosť vetra viac ako 178 kilometrov za hodinu a spôsobujú ničivé škody na domoch, vyvracajú stromy a často na niekoľko dní či dokonca týždňov prerušia dodávku elektriny a vody.

Nasledujúca sezóna sa začína 1. júna a podľa Ricka Spinrada z NOAA bude mimoriadna v mnohých ohľadoch. Za očakávaný nárast hurikánov označil teplotu Atlantického oceánu a jav La Niňa v Tichom oceáne.

Dodal, že zmena klímy zapríčinená človekom spôsobuje otepľovanie oceánov a topenie ľadovcov na pevnine, čo vedie k zvyšovaniu hladiny oceánu a nárastu nepriaznivých javov.

Hurikány sa klasifikujú podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice na základe rôznej rýchlosti vetra. Primárnym účelom je odhad potenciálnych škôd a záplav spôsobených búrkami. Jeden z najničivejších hurikánov za posledné roky - Ian - zasiahol Floridu v septembri 2022 a vyžiadal si 152 obetí a škody vo výške 112,9 miliardy dolárov. Hurikán Ian bol hurikánom najvyššej piatej kategórie, rýchlosť vetra pritom dosiahla až 260 kilometrov za hodinu.