Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Meteorológovia upozorňujú na závislosť na fosílnych palivách

Na snímke popraskaná pôda následkom sucha na poli pri obci Vojčice v okrese Trebišov 8. júla 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

WMO pripomenula vlny horúčav v Európe, rozsiahle záplavy v Pakistane či sucho v Číne, Africkom rohu a USA.

Ženeva 13. septembra (TASR) - Ľudstvo v oblasti klimatickej zmeny "kráča nesprávnym smerom" z dôvodu svojej závislosti od fosílnych palív, uviedla v utorok Svetová meteorologická organizácia (WMO). Vo svojej správe takisto upozornila, že úroveň emisií spôsobujúcich zohrievanie Zeme je vyššia než pred začiatkom pandémie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

WMO pripomenula vlny horúčav v Európe, rozsiahle záplavy v Pakistane či sucho v Číne, Africkom rohu a USA.

Takéto prírodné pohromy sa podľa tejto agentúry OSN stanú bežným javom v prípade, ak sa svetovému hospodárstvu nepodarí znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) na úroveň, ktorá je podľa vedcov potrebná na zabránenie najhorším vplyvom zohrievania povrchu Zeme.

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že súčasný rozsah týchto nešťastí nie je prirodzený. "Je to cena za závislosť ľudstva od fosílnych palív," dodal.

Množstvo emisií v roku 2020 kleslo o 5,4 percenta z dôvodu lockdownov a obmedzení v oblasti cestovania počas pandémie koronavírusu. Predbežné údaje z januára až mája tohto roka však podľa správy WMO potvrdili nárast týchto emisií o 1,2 percenta v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Je to zapríčinené najmä každoročným nárastom množstva emisií v USA, Indii a väčšine európskych krajín.

Európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) minulý týždeň oznámila, že leto 2022 bolo najhorúcejším v Európe a jedným z celosvetovo najhorúcejších od začiatku takýchto meraní v roku 1970. WMO v utorňajšej správe uvádza 93-percentnú pravdepodobnosť, že doteraz najteplejší rok 2016 bude v období najbližších piatich rokov prekonaný.

Súčasný vývoj situácie v oblasti využívania fosílnych palív znižuje podľa WMO pravdepodobnosť, že sa podarí dodržať ciele Parížskej dohody z roku 2015 – udržať nárast globálnej teploty pod 1,5 stupňa Celzia.