Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Metropolita Onufrij vyzval Putina,aby nechal odísť vojakov z Mariupola

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Onufrijova cirkev má širokú autonómiu, ale je lojálna ruskej pravoslávnej cirkvi a jej patriarchovi Kirillovi.

Rím 9. mája (TASR) - Najvyšší predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod moskovský patriarchát, metropolita Onufrij, zverejnil v pondelok osobnú výzvu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby umožnil bezpečný odchod ukrajinských vojakov brániacich obkľúčené prístavné mesto Mariupol. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Metropolita Onufrij v otvorenom liste pripomenul, že Putinova vlastná rodina prežila obliehanie Leningradu v 40. rokoch 20. storočia. Napísal, že Putinovi príbuzní zažili, "aké to je žiť v izolácii od zvyšku veľkej krajiny, pod neustálym bombardovaním, bez jedla, vody, liekov, keď každú chvíľu môže prísť smrť spôsobená ťažkou zbraňou, hladom alebo chýbajúcou zdravotnou starostlivosťou".

Onufrij uviedol, že civilisti a vojaci v Mariupole sú dnes v rovnakej situácii (ako Putinovi príbuzní), čím myslel ukrajinských vojakov stále brániacich oceliarne Azovstaľ, ktorým však už dochádzajú sily. Metropolita napísal: "Dúfame, že budete kresťansky súhlasiť s procedúrou extrakcie pre ukrajinskú posádku v Mariupole a dáte možnosť obkľúčeným civilistom, policajtom, členom pohraničnej stráže a vojakom vstúpiť na územie ovládané Ukrajinou alebo na územie tretích krajín."

Onufrijova cirkev má širokú autonómiu, ale je lojálna ruskej pravoslávnej cirkvi a jej patriarchovi Kirillovi. Je oddelená od pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, ktorá sa v roku 2019 odtrhla a stala nezávislou.